De kwaliteit van je boek

Wat is een goed boek? Maak een inkijkexemplaar zodat lezers zelf kunnen oordelen.

Blog door: Loes Vork

Ik schrijf deze blogs altijd naar aanleiding van een concrete vraag of gebeurtenis. Want als één auteur (of lezer) iets vraagt of opmerkt dan zijn er vast nog meer mensen voor wie dat geldt.

Zoals deze vraag: ‘Hoe bewaken jullie de kwaliteit van de boeken op het platform Bestelbijdeauateur.nl? Of de kwaliteit van de boeken die gepresenteerd worden bij 4boeken?’ Het antwoord op deze vraag is kort en duidelijk: die bewaken we niet.

Dat is aan de lezers

Kwaliteit is namelijk geen vaststaand, objectief gegeven. De enige persoon die kan bepalen of een boek goed is, is de lezer. Dus die beoordeling laten we graag aan de lezers over.

Natuurlijk zie ik het liefst alleen maar boeken zonder fouten, of het nu om spelling gaat of de opbouw van het verhaal. Maar belangrijker is het dat een boek aansluit bij mij als persoon. Dat het verhaal me boeit of dat de informatie nuttig is voor mij.

Pas las ik een boek dat bol stond van de fouten, maar het verhaal sprak me zo aan dat ik erdoorheen las. Maar een ander boek kon me totaal niet boeien, terwijl het taalgebruik in orde was. De stijl was me te uitleggerig. Maar hé, ik ben maar één mens, en dit is maar één mening!

Bied je lezers zekerheid

Consumenten (lezers) willen graag zekerheid. Als je een boek koopt in de boekhandel neem je misschien aan dat het vast goede boeken zijn, anders lagen ze daar niet. Helaas, dat is een misvatting. Boekhandels hebben vooral goed verkopende boeken in hun aanbod, en dat zegt niet per se iets over de kwaliteit. Maar je kunt het boek daar wel oppakken, de achterflap lezen en een paar stukjes van de inhoud, om alvast een indruk te krijgen.

Als je je boeken online verkoopt, is het slim om een pdf inkijkexemplaar op je site te zetten, van bijvoorbeeld de eerste pagina's zodat belangstellenden een goede indruk krijgen van je boek.

Ook is het goed om echte lezersreacties te plaatsen. Liefst uitgebreide, dus met wat meer inhoud dan alleen ‘ik vond het een goed boek’. Het is fijn als lezers zich in andere lezers kunnen herkennen, en daar is nou eenmaal wat meer verhaal bij nodig. Bij non-fictie is het tof als je reviews van experts of vakgenoten kunt plaatsen.

Op Bestelbijdeauteur noemen we de boekrecensies of reviews door lezers 'aanbevelingen' en werken we niet met scores in bijvoorbeeld de vorm van sterren. Aanbevelingen worden alleen getoond bij de boeken met een Landingspagina. In de voorvertoning trekt het aantal aanbevelingen al meteen de aandacht. Aan lezers die een aanbeveling achterlaten stellen we een paar vragen, in de hoop dat er net wat meer informatie wordt gegeven.

Ga voor kwaliteit

Als je jezelf serieus neemt als auteur, beknibbel dan alsjeblieft niet op de kwaliteit van redactie, correctie en vormgeving. Ook als je denkt dat je goed kunt schrijven. Want je bent blind voor je eigen fouten.

Een goed verhaal 'komt weg' met wat slordigheden. Maar het zou jammer zijn als je je lezers wegjaagt door een gebrek aan kwaliteit.

Ga voor kwaliteit

Kun je als auteur wel wat marketinghulp gebruiken?

- Meld je aan voor onze nieuwsbrief met marketingtips voor auteurs
- Word lid van onze groepen op LinkedIn en Facebook (open voor alle auteurs)
- Voor zelfverkopende auteurs: plaats je boek op Bestelbijdeauteur.nl

bijgewerkt op: 28-03-2024