'Als er voor onze boeken geen plek is, dan maken we die zelf!'

Bestelbijdeauteur voorziet in behoefte van lezers & auteurs waar huidige boekenmarkt geen antwoord op heeft

De huidige boekenmarkt heeft geen plaats voor onbekende schrijvers, niche boeken en zelfuitgevende auteurs. Lezers lopen hierdoor veel interessante boeken mis.

Het online boekenplatform Bestelbijdeauteur.nl biedt de oplossing. Ondernemers duo Loes en Nienke Vork (moeder en dochter) timmert hard aan de weg.

'Als er voor ons geen plek is, dan maken we die zelf!' aldus Loes Vork. 'Wij vormen een perfecte aanvulling op het gangbare aanbod en maken bijzondere boeken zichtbaar en vindbaar.'

Het gaat om de grote aantallen

De gangbare boekenmarkt draait rond boeken die een groot lezerspubliek trekken, oftewel de bestsellers. Die boeken zijn lonend om uit te geven en te verkopen via de boekhandels en webshops. Het systeem bestaat verder uit distributie door Centraal Boekhuis, advertentiecampagnes en gezamenlijke marketing door het CPNB met onder meer de Boekenweken en lezers community Hebban.

De boeken van onbekende auteurs en/of over niche onderwerpen (waar een kleine markt voor is) vallen echter buiten de boot, zelfs als ze bij een traditionele uitgever werden uitgebracht. Voor zelf uitgegeven boeken is al helemaal geen plek. Er worden er simpelweg te weinig van verkocht.

Het lukt niet om aansluiting te vinden

Veel auteurs uit die laatste twee categorieën proberen uit alle macht om toch aansluiting te vinden. Ze leuren bij boekhandels en proberen media-aandacht te krijgen. Meestal tevergeefs. Voor grootschalig adverteren is het budget niet toereikend.

Ook al volgt de auteur een cursus over hoe je bijvoorbeeld de media benadert, in de praktijk blijkt het kansloos. De media moeten, om zo veel mogelijk lezers te trekken, schrijven voor het grote publiek en dus over de bekende auteurs en de bestsellers. In het zeldzame geval dat ze toch een onbekende auteur belichten, merkt deze nauwelijks iets in de verkoop van het boek. Lezers bestellen namelijk niet zomaar een boek waar ze maar één keer over horen. Dat doen ze pas wanneer ze het boek bij herhaling tegenkomen.

'Is er geen plek voor onze boeken? Dan maken we er zelf een.'

Ondernemers duo Loes en Nienke Vork (moeder en dochter) besloot dat het anders moest. Is er geen plek in de bestaande boekenmarkt? Dan maken we er zelf een! Terwijl een ondernemer in Veenhuizen besloot om de eerste boekwinkel voor zelf uitgegeven boeken te openen (Puntkomma), kozen de Goudse ondernemers voor een online oplossing. Het boekenplatform Bestelbijdeauteur.nl biedt plaats aan alle boeken die rechtstreeks bij de auteur besteld kunnen worden. Waar de gangbare boekenmarkt drijft op grote aantallen en verkoop via grote, onpersoonlijke kanalen, draait het bij Bestelbijdeauteur.nl om rechtstreeks contact tussen lezer en auteur.

Goed voor lezers én voor auteurs

Consumenten kiezen steeds vaker voor producten die lokaal geproduceerd zijn of die ambachtelijk gemaakt zijn. Ook de belangstelling voor eerlijke handel neemt toe. Auteurs die zelf verkopen, verdienen doorgaans meer aan hun boeken omdat er geen tussenpartijen zijn die een deel van de opbrengst opeisen. Als ze bij een uitgever zitten en zelf willen verkopen, is een auteurskorting van 40 á 50 % gebruikelijk. Dat is beduidend meer dan de 8 tot 15 % royalties die auteurs ontvangen.

Bovendien weten auteurs bij rechtstreekse verkoop wie hun lezers zijn, zodat ze daarmee een band kunnen opbouwen. De ontvangst van het boek wordt een feestje met een persoonlijk briefje erbij, een klein extraatje of een opdracht in het boek. Na de verkoop wordt het persoonlijke contact voortgezet via nieuwsbrieven, social media en live ontmoetingen op markten en evenementen. Dat is leuk voor lezers, maar ook goed voor auteurs. Vooral wanneer ze meer boeken hebben of aanvullende diensten of producten verkopen.

In anderhalf jaar van idee naar platform met 125+ boeken

Vijf maanden nadat Loes en Nienke Vork het plan opvatten voor Bestelbijdeauteur.nl ging het platform stilletjes live. Veertien maanden later werd het officieel aan de buitenwereld gepresenteerd en staan er al meer dan 125 boeken op. Iedere week komen er een paar boeken bij. Alle soorten boeken zijn vertegenwoordigd: prentenboeken, romans, Young Adult, kaartensets, waargebeurde verhalen, fotoboeken, zakelijke boeken enzovoorts. Lezers gebruiken de zoekfunctie om een boek te vinden over het gewenste onderwerp of scrollen door het aanbod en laten zich verrassen.

Bestelbijdeauteur.nl is geen concurrent van maar een perfecte aanvulling op de bestaande boekenmarkt. Het voorziet in een behoefte van lezers en auteurs waar de traditionele boekenmarkt geen antwoord op heeft.

Bijzondere boeken over bijzondere onderwerpen vinden hun weg, op hun eigen manier.

03-05-2024