Bestel je boek... bij de auteur!

Op 19 april 2024 lanceerden we ons boekenplatform. Een terugblik vol trots.

Video van de lancering van Bestelbijdeauteur.nl 19 april 2024

Vrijdag 19 april 2024
De voordeur van de Agnietenkapel in het hartje van Gouda staat open voor de officiële lancering van Bestelbijdeauteur.nl. Het bord bij de deur meldt: 'Gezocht: zelfverkopende auteurs.' Dus hier moet het zijn. Een beetje onwennig komen de auteurs binnen.

Daar worden ze begroet door Loes en Mirjam en voorzien van een badge en een spiekbriefje met het programma. Nienke staat samen met Ineke klaar achter de koffie en thee en oefent haar barista kunsten met naar keuze koe- of havermelk. Een fijne plek om iedereen even persoonlijk te kunnen begroeten.

Middenin de zaal staat een grote boekentafel. Al snel raakt deze zo gevuld met boeken dat de auteurs die net ietsje later zijn het een en ander opzij moeten schuiven om nog een plekje te kunnen vinden. De tafel ligt heerlijk vol met bijzondere boeken!

Een auteur heeft pas rust als de boeken een plekje hebben en de flyers of visitekaartjes er goed bij liggen. Sommige boeken hebben iets extra's zoals een poster, mini rolbanner of kleine knuffelbeertjes. En dan is het tijd om een praatje aan te knopen met de andere auteurs. Welk boek is van jou? Oh, ben jij dat! Ik had je boek al gezien!

Ook de aanwezige 'vraagbaken' worden bestookt met vragen. René deelt zijn kennis over websites en SEO, Hanny vertelt over het proces van uitgeven, Joke over vormgeving en Dorotheé over presenteren. Je hoeft niet lang alleen te staan als auteur. En als je net dacht dat je even rust had, tikt Mirjam je op de schouders om te vertellen dat je aan de beurt bent om op de foto te gaan. Of vraagt Nico aan je of je iets wil vertellen voor de videocamera. Als je durft!

De eerste twee uur vliegen voorbij. Dan is het tijd voor Loes en Nienke om een woordje van welkom te spreken. Een informeel woordje, want we zijn 'onder ons'.

Loes:
'Wij hoeven jullie niet te vertellen wat Bestelbijdeauteur.nl is want jullie zijn onze auteurs. Onze allereerste auteurs. Jullie hebben je boek op ons platform geplaatst, soms zelfs meerdere, omdat jullie vertrouwen hebben in onze plannen. En dat vertrouwen is voor ons echt een cadeautje, waar we jullie voor willen bedanken.
Daarom vandaag dit boekenfeestje voor onze auteurs.

Nienke en ik hebben Bestelbijdeauteur.nl opgezet omdat we houden van boeken, van lezers en van auteurs.
En omdat we zien dat er dingen mis gaan in de wereld van boeken.
• We zien dat alleen de bestsellers aandacht krijgen van media en boekhandels.
• We zien dat auteurs zelf de marketing moeten doen, en dat ze dat vaak lastig vinden.
• We zien dat auteurs zelf maar weinig verdienen aan hun boeken, of zelfs verlies draaien.

We hopen dat ons platform verschil zal maken voor auteurs, en dan vooral voor de wat onbekendere auteurs.

We moeten onze naamsbekendheid vanaf nul opbouwen. Dat doen we op een organische manier. Marketing begint met een product van hoge kwaliteit. Wij kiezen er bewust voor om geen dure advertentiecampagnes te draaien maar om simpelweg kwaliteit te leveren en ervoor te zorgen dat mensen het aan elkaar doorvertellen. Persoonlijke aanbevelingen zijn de krachtigste vorm van marketing en die vorm past ook helemaal bij onze formule, waarbij persoonlijk contact centraal staat. Dus de bekendheid bouwt nu nog langzaam op, maar hopelijk wordt het een sneeuwbal en zullen we het bezoek aan de site ook flink zien oplopen.

Lezers die zin hebben in een fijn boek voor zichzelf of om cadeau te geven, moeten straks weten dat er meer is dan de grote webshops en boekwinkels.
Zij weten straks dat als je een bijzonder boek wil hebben, de kans groot is dat je die kunt vinden op Bestelbijdeauteur.nl.
Zij weten straks ook dat rechtstreeks bij een auteur bestellen een feestje is omdat je meestal extra verwend wordt door de auteur.

Ik houd dit woordje kort want we gaan beginnen met de workshops. En vanavond moeten we ook nog wat te vertellen hebben!'

In de workshop van Nienke gaat het over het aantrekkelijk inpakken en verzenden van je boek, zodat het ontvangen ervan echt een feestje wordt voor de lezer. In de workshop door Loes staat social media centraal. Vraag je je wel eens af waarover je nu weer een bericht moet maken? Daar weet Loes wel wat op. In de workshop door Cheryl maken de auteurs zelf een levendige en creatieve video van hun boek.

Intussen wordt er ook nog gegeten, want Hans heeft allerlei lekkere dingen voor ons bereid.

Na de workshops staat Dorotheé klaar om de auteurs door het historische centrum van Gouda te leiden met een speciaal samengestelde schrijverswandeling vol informatie en vermaak. Dat geeft ons in de kapel mooi de gelegenheid om de boel een beetje te verbouwen voor het laatste deel van de bijeenkomst. De eerste genodigden voor het laatste deel van de bijeenkomst druppelen al binnen en genieten van koffie, thee en lekkers.

Het is tijd voor het echte, officiële moment van de lancering... Heeft iedereen een boek bij de hand?!

Bestel je boek…

Mompelt daar iemand: 'Bij de auteur'?! Dat kan beter!

Bestel je boek... BIJ DE AUTEUR!!!

We hebben energie. We zijn blij. Want het is eindelijk tijd om een feestje te bouwen om de lancering van Bestel bij de auteur te vieren. En zo tof dat jullie daarbij zijn!

We zien auteurs die horen bij de allereerste auteurs van ons platform. Onze voorlopers. We zien ons gezin, we zien familie, we zien vrienden. We zien ons ondernemersnetwerk, onze webbouwers, onze fotograaf, andere vakmensen met wie we samenwerken… allemaal mensen die ons hebben geholpen met hun expertise.

En allemaal mensen die ons vertrouwen hebben geschonken. Die met ons vonden dat dit platform er moest komen, omdat het echt iets nieuws toevoegt aan de wereld van boeken.

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

Auteurs hebben het niet gemakkelijk. Schrijven doen ze graag, maar als je veel lezers wil bereiken dan wordt er nog zo veel meer van je gevraagd. Je moet een uitgever zien te vinden, of het zelf uitgeven.

En er is geen ontsnappen aan: in beide gevallen moet je ook nog eens aan de slag met je marketing. Veel auteurs kunnen wel wat leukers bedenken.

Maar ook al heb je veel verstand van marketing en besteed je er veel aandacht aan, dan nog valt het niet mee.

Je ziet overal dezelfde boeken: op de tafels in de boekhandels en in de media, maar het lukt bijna niet om jouw boek ook op die plekken te krijgen. En als het wel lukt, dan wil dat nog niet zeggen dat je boek ook verkóópt.

En dan lijkt het er ook nog eens op dat allerlei partijen geld aan je boek verdienen, behalve jijzelf als auteur.

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

Als je een onbekende auteur bent van steengoede boeken maar zonder enorm marketingtalent of enorm marketingbudget, dan zul je je boeken wel in je eigen kring verkopen van familie, kennissen en collega’s, maar niet daarbuiten.

Dat moest veranderen, vond Loes. Daarom besloot ze in augustus 2022 om een website te bouwen, een online platform, dat deze bijzondere boeken wel zichtbaar en vindbaar maakt.

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

Toen kwam Nienke in beeld. Zij begon aan het laatste jaar van haar studie Ondernemerschap aan de Haagse Hogeschool.

Nienke: 'Onderdeel van dat afstuderen is dat je een bedrijfsplan schrijft. Daar werkt de student een half jaar aan. Daarna volgt een scriptieonderzoek voor het afstuderen, dat meestal ook over dat bedrijf gaat. Vaak zijn dat bedrijven die niet daadwerkelijk worden opgericht maar ik werd niet echt blij van het idee om een jaar te besteden aan plannen die in een la verdwijnen.

Dus ik zei tegen mijn moeder: eigenlijk vind ik jouw idee voor Bestelbijdeauteur erg leuk en zou ik dat als onderwerp willen nemen voor mijn afstuderen.'

En dat hebben we gedaan. Het idee dat Loes op intuïtie en ervaring was begonnen, werd door Nienke ook nog eens uitgewerkt volgens de regels van de kunst met bijvoorbeeld marktonderzoek, concurrentie analyse, een marketingplan en een financieel plan.

Al die plannen zijn getoetst aan docenten van de opleiding Ondernemerschap. Van hen kregen we de eerste kritische vragen, wat ons erg heeft geholpen bij het aanscherpen van onze formule en het verwoorden van onze boodschap. Heel tof.

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

Vanaf september 2022 hebben we intensief samengewerkt aan de opbouw van Bestelbijdeauteur.nl. Het online platform ging live in februari 2023 en hebben we heel stilletjes in gebruik genomen. Toen de eerste paar boeken erop stonden en de techniek leek te werken, begonnen we met het benaderen van auteurs.

Ook de verdere online marketing hebben we het afgelopen jaar ingericht. De basis staat en is gevuld met berichten en volgers.

Voor auteurs hebben we…

- Marketingblogs op ons platform
- Groepen voor auteurs op Facebook en LinkedIn met wekelijkse marketingtips
- en iedere maand een Marketing Nieuwsbrief voor auteurs

We hebben natuurlijk ook veel voor lezers:

- Boekberichten op Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Pinterest, Google Mijn Bedrijf, YouTube en TikTok
- en Boekenblogs op ons platform

De basis staat!
En overal zeggen we:

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

We verzorgen ook regelmatig online Q&A sessies en workshops voor auteurs.

En samen met Uitgeverij Klare Taal organiseren we onder de naam 4boeken lokale boekenfeestjes waarbij lezers en auteurs elkaar kunnen ontmoeten. Met natuurlijk een boekenmarkt. De basis staat en is getest in Gouda, en dat kan straks door het hele land.

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

De basis staat. We hebben vandaag 111 boeken op ons platform staan.

Er is nog heel veel mogelijk aan uitbreiding en verbetering. We barsten van de ideeën, die we bewust niet allemaal tegelijk gaan uitvoeren. We verheugen ons enorm op de toekomst van Bestelbijdeauteur.nl.

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

De basis staat. Dit is het moment om volop naar buiten te treden met bestelbijdeauteur.nl om de lezers te bereiken. Alle lezers moeten straks weten: voor bijzondere boeken, verborgen pareltjes en rechtstreeks contact met auteurs ga je naar bestelbijdeauteur.nl

Wij willen met jullie niet het glas heffen, maar het boek heffen. Dus neem je eigen boek in handen, of een boek dat je rechtstreeks bij de auteur hebt gekocht.

Houd het omhoog, laat het zien!

Bestel je boek… BIJ DE AUTEUR!

Aftermovie van de lancering van Bestelbijdeauteur.nl 19 april 2024
24-04-2024