Veel gestelde vragen

Goed dat je vragen hebt! We helpen je graag verder.

Bestelbijdeauteur.nl is een online platform voor boeken (alle genres) die door lezers rechtstreeks bij de auteur besteld kunnen worden. Het platform richt zich op lezers in Nederland. Bestelbijdeauteur.nl is een handelsnaam van Vork Communicatie te Gouda.


Nee, niet alle boeken op Bestelbijdeauteur.nl zijn in eigen beheer uitgegeven. Want ook auteurs die bij een uitgever zitten kunnen, als ze dat willen, hun boek rechtstreeks aan lezers verkopen. Bijvoorbeeld als aanvulling op alle andere plekken waar het boek gekocht kan worden. Bij rechtstreekse verkoop verdient een auteur meestal meer aan een boek.


De auteur betaalt eenmalig een bijdrage voor plaatsing, waarbij wij minimaal 5 jaar garanderen. Het boek blijft op het online platform vermeld zo lang Bestelbijdeauteur.nl bestaat. Mochten we ooit besluiten om ermee te stoppen (daar is nog geen sprake van!) dan houden we de site nog in de lucht voor een periode van 5 jaar na de allerlaatste aanmelding.

Wel kan een auteur op ieder moment zelf besluiten om een boek tijdelijk of permanent te verwijderen, bijvoorbeeld omdat het niet meer leverbaar is.


We werken graag samen met uitgevers die (enkele) auteurs hebben die hun boek ook zelf verkopen, oftewel 'zelfverkopende auteurs'. Uitgevers kunnen hun zelfverkopende auteurs attenderen op Bestelbijdeauteur.nl, of ze kunnen de opname van het boek in de database toevoegen aan hun pakket.

Traditionele uitgevers:
Bij een traditionele uitgeverij laten veel auteurs de verkoop van hun boek helemaal over aan hun uitgever. Maar sommige auteurs zijn ook ondernemer met een eigen bedrijf, winkel, galerie of praktijk, via welke ze hun boek ook zelf kunnen en willen verkopen. Of ze geven lezingen en trainingen waarbij ze hun boeken rechtstreeks aan lezers verkopen. De meeste uitgevers bieden hun zelfverkopende auteurs een gunstige inkoopprijs. Uit ons onderzoek onder 30 uitgevers blijkt een auteurskorting van 40 % gebruikelijk. Soms biedt de uitgever 50%. De auteur verdient dan dus meer aan een boek dat hij of zij zelf verkoopt, maar moet daar ook meer voor doen, zoals de boeken verzenden.

Uitgevers die zelfuitgevers begeleiden:
Sommige (nieuwe) uitgevers begeleiden zelf uitgevende auteurs. Zelf uitgevende auteurs zijn in de meeste gevallen ook zelfverkopende auteurs. Ook met deze uitgevers werken we graag samen.

Printing on demand (POD) aanbieders:
Auteurs die gebruik maken van POD-service kunnen alleen meedoen met Bestelbijdeauteur wanneer ze een (kleine) oplage bestellen om zelf te verzenden aan lezers. Helaas is dit vaak financieel niet erg aantrekkelijk of zelfs verliesgevend voor de auteur doordat men rekent met boekprijzen inclusief verzendkosten. Mocht je nog een POD-service moeten kiezen: verdiep je goed in de bedragen en voorwaarden!


Bestelbijdeauteur is aanvullend op het aanbod van reguliere boekwinkels. Boekwinkels hebben over het algemeen een voorkeur voor boeken van uitgeverijen, en voor boeken waarvoor veel belangstelling is. Logisch: om rendabel te kunnen zijn, moeten ze zich richten op het grotere publiek.

Bij Bestelbijdeauteur.nl vind je juist die andere mooie boeken, die het grote publiek niet bereiken via de reguliere kanalen. Denk aan niche uitgaven over een bijzonder of specialistisch onderwerp, en zelf uitgegeven boeken. Bovendien worden deze boeken door de auteur zelf verzonden en naar wens gesigneerd of voorzien van een persoonlijke opdracht.

Boekhandels die belangstelling hebben voor zelf uitgegeven boeken, kunnen deze vaak moeilijk vinden. Bestelbijdeauteur vergroot de vindbaarheid en zichtbaarheid van je boek bij zowel lezers als andere geïnteresseerde partijen. Slimme boekhandels vragen aan zelf uitgevende auteurs of ze boekhandelskorting willen geven. Slimme auteurs vermelden de boekhandelskorting als optie op hun site.


Bij ons is een auteur degene die het boek (mede) heeft gemaakt. De auteur/maker kan de schrijver zijn, een coauteur, maar ook een vertaler of een illustrator, fotograaf, vormgever of een nabestaande van de auteur/maker. Het is degene die waarschijnlijk het initiatief tot het boek heeft genomen (nabestaanden uitgezonderd), en die (mede) dragend is voor de inhoud ervan. Het kan een selfpubber zijn, maar dat hoeft niet perse, want ook auteurs bij een uitgever kunnen en willen hun boek soms (ook) zelf rechtstreeks aan lezers verkopen. Bij twijfel overleggen we met de aanbieder. Ons standpunt is dat van de lezer: die moet via ons platform gemakkelijk rechtstreeks met de auteur/maker in aanraking komen, en kunnen bestellen op een manier waarbij de auteur/maker er zelf zo veel mogelijk aan verdient (dus niet via een commissie vragende tussenpartij). 


Jazeker.

Een Basisvermelding bestaat alleen uit een kleine vertoning op homepage van Bestelbijdeauteur.
Voorbeeld Basisvermelding:

Voorbeeld Basisvermelding Bestelbijdeauteur

Een Landingspagina heeft een grotere vertoning op de homepage, dus dat valt meer op.
Voorbeeld voorvertoning Landingspagina:

Voorbeeld Voorvertoning Landingspagina Bestelbijdeauteur

En als je op het ‘lees verder’ gedeelte klikt kom je op de Landingspagina van het boek waarop veel meer informatie ingevuld kan worden, over het boek en over de auteur. Je boek wordt op al die woorden gevonden via de zoekfunctie op de homepage. Dus met een Landingspagina is je boek én beter zichtbaar én beter vindbaar.

Klik hier voor een voorbeeld van een Landingspagina

Een Landingspagina is fijn voor auteurs die zelf geen goede site of landingspagina hebben of die extra vindbaarheid en zichtbaarheid willen.

Een landingspagina is ook fijn voor auteurs met veel (meer dan 4) boeken, die kosten willen besparen. Die gebruiken dan 1 boek als ‘ingang’ voor vertoning op de homepage, maar kunnen bij de informatie over de auteur alle andere boeken noemen en beschrijven.

In onze social media uitingen naar lezers komen alle boeken (basis en landing) even veel aan bod. Daarnaast gaan we de aanbevelingen (recensies) inzetten op social media, en die heb je natuurlijk alleen op de landingspagina’s.

De landingspagina's trekken dus meer aandacht door de techniek (meer woorden = meer zoekkansen & weergave bovenaan in de zoekresultaten binnen de site van Bestelbijdeauteur.nl) en via social media (als je aanbevelingen voor je boek hebt verzameld).


Bestelbijdeauteur.nl is bedoeld voor boeken. We staan ook aanverwante producten toe, op voorwaarde dat ze door de auteur zelf worden verkocht, zoals agenda’s, kalenders, tijdschriften, zines, kaartendecks en e-books. Houd er wel rekening mee dat boeken de hoofdmoot vormen en vermeld zeer duidelijk in de titel en omschrijving om welk product het gaat als het geen boek is.

Als je twijfelt neem dan even contact op om te overleggen!


Nee. Wanneer een auteur een boek of informatie plaats die in strijd is met de wet (Artikel 137d van het Nederlands Wetboek van Strafrecht), verwijdert Bestelbijdeauteur.nl het boek zonder overleg uit de database. De auteur heeft in dat geval geen recht op teruggave van de betaling. Voorbeelden van niet toegestane informatie en boeken zijn: teksten die aanzetten tot haat, geweld en uitsluiting.

Buiten dat, zijn alle soorten boeken en genres en talen welkom. We richten ons op verkoop in Nederland.


De zoekfunctie op de homepage werkt op álle woorden die mensen maar kunnen bedenken en die in jouw boekvermelding worden gebruikt.

Daarnaast hebben we een overzicht van genres op de genrepagina. Dit overzicht werkt óók volgens de techniek van de zoekfunctie. We hebben simpelweg een voorkeuzelijstje gemaakt van verschillende zoekopdrachten volgens de indeling in genres die gebruikelijk is in het boekenvak. Dus je kunt alle genres die je daar ziet en die voor jou van toepassing zijn in je boekbeschrijving opnemen (in titel, ondertitel of de zoekwoorden, één keer is voldoende) en dan is je boek via de genrepagina bij meerdere genres te vinden.


Bestelbijdeauteur.nl richt zich op verkoop in Nederland, maar het zou best kunnen dat de auteur bereid is om het boek naar het buitenland te verzenden. Via de knop 'Bestel bij de auteur' kun je zelf rechtstreeks contact opnemen met de auteur om dat te vragen.

De site Bestelbijdeauteur.nl is in het Nederlands en richt zich op verkoop aan lezers in Nederland. Het boek kan in een andere taal dan Nederlands geschreven zijn, zoals Fries of Engels. Als je je anderstalige boek graag onder de aandacht brengt bij publiek in Nederland, dan ben je welkom bij Bestelbijdeauteur!

We vragen de auteur om duidelijk te vermelden in welke taal het boek geschreven is, als dat niet Nederlands is.


Auteurs zijn zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie over hun boek op Bestelbijdeauteur.nl. De auteur vult zelf de benodigde informatie over het boek in. Na publicatie kan de auteur de informatie op ieder moment wijzigen, aanvullen of verwijderen. De auteur ontvangt regelmatig reminders om de gegevens te controleren. Wij redigeren niet maar nemen wel contact op met de auteur als we bijvoorbeeld een verschrijving zien.

Zie je informatie die niet klopt? Laat het alsjeblieft weten aan de auteur!


Er staan op verschillende plaatsen recensies van boeken.

Lezers kunnen zelf een recensie indienen van boeken die een Landingspagina hebben. Boeken met meer recensies maken een betere indruk. Het is dus slim om als auteurs zelf aan lezers te vragen of ze een recensie willen achterlaten. Basisvermeldingen van boeken hebben geen mogelijkheid voor recensies. Alleen mensen die het boek daadwerkelijk hebben gelezen mogen een aanbeveling indienen. Dat verifiëren we. Ter controle vragen we ook het mailadres van de aanbeveler (het wordt niet op de site vermeld). Aanbevelingen worden gepubliceerd op volgorde van binnenkomst, de meest recente bovenaan, en kunnen niet gewijzigd worden door de auteur.

Zelf schrijven we ook recensies, en die vind je in de Bijzondere boeken blogs voor lezers. We schrijven alleen recensies voor boeken die op ons platform staan en die we oprecht kunnen aanbevelen aan (een groep) lezers. We vragen een vergoeding voor een recensie. Mochten we je boek toch niet kunnen aanbevelen dan krijg je dat geld terug.


Boeken kunnen worden aangemeld door de auteur of maker van het boek of door een persoon namens de auteur, zoals een medewerker of assistent. De aanmelder moet óf auteur zijn óf rechtstreeks contact hebben met de auteur voor bijvoorbeeld signeren, het schrijven van persoonlijke opdrachten en communicatie met de lezers die een boek bestellen.

Uitgevers die deelname aan bestelbijdeauteur.nl als service aanbieden aan hun zelfverkopende auteurs, kunnen de boeken plaatsen namens hun auteurs. De knop 'Bestel bij de auteur' moet ook in dit geval rechtstreeks naar de eigen site van de auteur leiden.

Als een uitgever gesigneerde exemplaren verzendt en zulke korte lijnen met de auteur heeft dat persoonlijke opdrachten ook geregeld kunnen worden, past dat binnen Bestelbijdeauteur.


Als we zien dat een link naar een uitgever of POD service leidt, nemen we contact op om de voorwaarden te checken. Als een uitgever gesigneerde exemplaren verzendt en zulke korte lijnen met de auteur heeft dat persoonlijke opdrachten ook geregeld kunnen worden, past het wel binnen Bestelbijdeauteur.

Sommige auteurs hebben in naam een uitgeverij opgericht alleen voor hun eigen boeken, en dan kom je dus terecht op een pagina die er misschien niet persoonlijk uit ziet, maar die dat wel is.

In één geval is de auteur overleden en kan de link dus niet rechtstreeks naar de auteur leiden. Degene die het boek verzendt was een persoonlijke vriend en staat in nauw contact met de nabestaanden.


Je kunt je boek alleen aanbieden via Bestelbijdeauteur.nl als het boek echt rechtstreeks bij jou als auteur besteld kan worden. Je mag dus niet de webshop van jouw POD uitgever vermelden. 

Je kunt dit eventueel oplossen door zelf een (kleine) oplage aan te schaffen die je dus zelf verzendt. De meeste POD uitgevers geven korting aan de auteur, maar soms hanteren ze boekprijzen inclusief verzendkosten waardoor verzending door de auteur financieel onaantrekkelijk of zelfs verliesgevend is.

Als jouw POD service gesigneerde exemplaren verzendt en zulke korte lijnen met de auteur heeft dat persoonlijke opdrachten ook geregeld kunnen worden, past het wel binnen de formule van Bestelbijdeauteur.


Jazeker kun je meedoen! Het is wel belangrijk om meteen de juiste verwachtingen te wekken. Je kunt dit doen door de bestelknop op Bestelbijdeauteur.nl te laten landen op een pagina waarop je uitlegt dat je als auteur bijvoorbeeld maar één keer per week verzendt.

Eventueel kun je daar een extra link bij plaatsen naar een manier waarop mensen je boek wél snel kunnen bestellen, maar dan niet persoonlijk bij jou. Dan kan de klant zelf kiezen. Gelukkig heeft niet iedereen haast, en is persoonlijk contact met de auteur voor de lezer soms belangrijker dan snelle levering.


'Ik ben een Belgische auteur. De verzendkosten naar het buitenland (zelfs binnen de EU) zijn hoog. Vandaar dat ik buitenlandse kopers adviseer om via de uitgeverij te bestellen, want die heeft gunstiger prijsafspraken met de post. Kan ik ook meedoen met Bestelbijdeauteur?'

Jazeker kun je meedoen! Je kunt dit oplossen door de bestelknop op Bestelbijdeauteur.nl te laten landen op een pagina waarop je de keuze biedt om rechtstreeks bij jou te bestellen of bij de uitgeverij, met een toelichting over de verzendkosten en dat je in België woont.

Dit is ook een goede oplossing voor auteurs die niet elke dag kunnen verzenden. Dan kun je de keuze aanbieden: bestel snel (bij de uitgever of wederverkoper) via deze link, of bestel ‘langzaam’ rechtstreeks bij de auteur, die een keer per week verzendt. Dan kan de klant zelf kiezen.

De verzendkosten zijn inderdaad vrij hoog maar voor sommige lezers is dat geen bezwaar.

Mijn eigen boek, dat ik zelf uitgaf, is een vrij dure, luxe uitgave. Ik heb voor dit boek een standaard verkoopprijs berekend inclusief verzendkosten binnen Nederland (32,50). Voor verzending naar België reken ik 5 euro extra, en dat werkt ook prima.


Jazeker. Onze site is in het Nederlands en richt zich op lezers in Nederland. Uit cijfers blijkt dat een steeds groter deel van de boeken die in Nederland worden verkocht, Engelstalig is. Dus wanneer jouw doelgroep in Nederland woont en graag Engels leest, is je boek welkom op Bestelbijdeauteur!

We vragen de auteur om duidelijk te vermelden in welke taal het boek geschreven is, als dat niet Nederlands is.


Als je in het buitenland woont en een assistent hebt die in Nederland boeken verzendt, kun je ook meedoen met Bestel bij de auteur. Neem gerust even contact op als je hier vragen over hebt! Het gaat ons erom dat de inkomsten zo veel mogelijk ten goede komen aan de auteur (dus geen 40% voor een wederverkoper) en dat de lezer gemakkelijk rechtstreeks contact op kan nemen met de auteur. Als je verzendt via een assistent of een tussenpersoon met wie jij persoonlijk contact hebt, kun je ook meedoen met Bestel bij de auteur. Zorg er dan voor dat je de boeken van tevoren signeert. Je zou ook kunnen werken met door jou handgeschreven / ondertekende briefjes die je opstuurt aan jouw assistent en die in het boek worden gedaan. We hebben overigens ook een overleden auteur, haar vriendin verzendt de boeken… 


Vraag: 'Wat een ontzettend leuk initiatief heb jij/hebben jullie! Vraagje, ik heb een boek vertaald van Engels naar Nederlands. Ik ben dus niet de auteur, maar heb de vertaling wel als selfpublisher uitgegeven. Zou ik dan eventueel ook met bestelbijdeauteur.nl kunnen samen werken?'

Leuke vraag! Wij zien een vertaler als (mede)auteur. Zeker als je het boek zelf rechtstreeks aan lezers verkoopt. Op onze site kun je bij 'auteurs' behalve de naam van de auteur, ook je eigen naam vermelden met (vert.) erachter. We adviseren om op de landingspagina of bestelpagina op je eigen site meteen uit te leggen dat jij als vertaler verzendt.


Het is handig om als auteur een eigen website of zelfs een webshop te hebben waarop je boek besteld kan worden. Maar zonder kan het ook. Dan laten we button 'Bestel bij de auteur' verwijzen naar je mailadres, en kun je de bestelling op die manier afronden. Sommige auteurs sturen een tikkie of een betaalverzoek naar de besteller, waarna ze het boek verzenden.


De betaling is de allerlaatste stap in het proces. Je maakt zonder kosten een account aan en je kunt alle tijd nemen om de gegevens van je boek(en) in te vullen. Je kunt je boek opslaan als je alle verplichte velden hebt ingevuld en later opnieuw inloggen om nog dingen te wijzigen en aan te vullen.

Pas wanneer je op Publiceren klikt kom je op de pagina om online te betalen (via Ideal / bankcontact). We vragen je ook om de algemene voorwaarden te accepteren. Na betaling staat je boek meteen op de site. Je ontvangt de volgende dag een factuur per mail. Ook na publicatie kun je nog informatie wijzigen en aanvullen of eventueel een Basisvermelding upgraden naar Landingspagina.

Als je liever eerst een factuur ontvangt en het bedrag zelf overmaakt, mail ons dan een verzoekje nadat je alle boekgegevens hebt ingevuld.


De volgorde van de boeken op de site (homepage) is willekeurig en wijzigt bij ieder bezoek aan Bestelbijdeauteur.nl. Dit nodigt uit tot scrollen en ontdekken.

Via de zoekfunctie kun je zoeken op alle woorden die in de boekbeschrijvingen worden gebruikt, zoals titel, auteur, trefwoorden en alle andere woorden. We vermelden hoe veel resultaten je zoekopdracht heeft en tonen als eerste de boeken met een uitgebreide vermelding (Landingspagina) en daarna de boeken met een Basisvermelding.


Nee, wij hebben alleen inkomsten uit de eenmalige bijdrage voor de plaatsing van een boek. En uit aanvullende diensten die we bieden aan auteurs, zoals marketingworkshops en boekenfeestjes (4boeken).

Lezers nemen via de knop ‘Bestel bij de auteur’ rechtstreeks contact op met de betreffende auteur als ze een boek willen bestellen of er vragen over hebben. De auteur is verantwoordelijk voor de afhandeling van de bestelling en de communicatie daarover met de lezer. Bestelbijdeauteur.nl verzamelt geen gegevens van lezers. De persoonlijke gegevens van de lezer die nodig zijn voor de verzending van het boek, zoals het adres, zijn alleen bekend bij de auteur.