Veel gestelde vragen

Goed dat je vragen hebt! We helpen je graag verder.

Bestelbijdeauteur.nl is een online database van boeken (alle genres) die door lezers rechtstreeks bij de auteur besteld kunnen worden. De database is openbaar toegankelijk via de website met dezelfde naam en richt zich op lezers in Nederland. Bestelbijdeauteur.nl is een product van Vork Communicatie te Gouda.


Jazeker.

Een Basisvermelding bestaat alleen uit een kleine vertoning op homepage van Bestelbijdeauteur.
Voorbeeld Basisvermelding:

Voorbeeld Basisvermelding Bestelbijdeauteur

Een Landingspagina heeft een grotere vertoning op de homepage, dus dat valt meer op.
Voorbeeld voorvertoning Landingspagina:

Voorbeeld Voorvertoning Landingspagina Bestelbijdeauteur

En als je op het ‘lees verder’ gedeelte klikt kom je op de Landingspagina van het boek waarop veel meer informatie ingevuld kan worden, over het boek en over de auteur. Je boek wordt op al die woorden gevonden via de zoekfunctie op de homepage. Dus met een Landingspagina is je boek én beter zichtbaar én beter vindbaar.

Klik hier voor een voorbeeld van een Landingspagina

Een Landingspagina is fijn voor auteurs die zelf geen goede site of landingspagina hebben of die extra vindbaarheid en zichtbaarheid willen.

Een landingspagina is ook fijn voor auteurs met veel (meer dan 4) boeken, die kosten willen besparen. Die gebruiken dan 1 boek als ‘ingang’ voor vertoning op de homepage, maar kunnen bij de informatie over de auteur alle andere boeken noemen en beschrijven.

In onze social media uitingen naar lezers komen alle boeken (basis en landing) even veel aan bod. Daarnaast gaan we de aanbevelingen (recensies) inzetten op social media, en die heb je natuurlijk alleen op de landingspagina’s.

De landingspagina's trekken dus meer aandacht door de techniek (meer woorden = meer zoekkansen & weergave bovenaan in de zoekresultaten binnen de site van Bestelbijdeauteur.nl) en via social media (als je aanbevelingen voor je boek hebt verzameld).


Bestelbijdeauteur.nl is bedoeld voor boeken. We staan ook aanverwante producten toe, op voorwaarde dat ze door de auteur zelf worden verkocht, zoals agenda’s, kalenders, tijdschriften, zines, kaartendecks en e-books. Houd er wel rekening mee dat boeken de hoofdmoot vormen en vermeld zeer duidelijk in de titel en omschrijving om welk product het gaat als het geen boek is.

Als je twijfelt neem dan even contact op om te overleggen!


Nee. Wanneer een auteur een boek of informatie plaats die in strijd is met de wet (Artikel 137d van het Nederlands Wetboek van Strafrecht), verwijdert Bestelbijdeauteur.nl het boek zonder overleg uit de database. De auteur heeft in dat geval geen recht op teruggave van de betaling. Voorbeelden van niet toegestane informatie en boeken zijn: teksten die aanzetten tot haat, geweld en uitsluiting.

Buiten dat, zijn alle soorten boeken en genres en talen welkom. We richten ons op verkoop in Nederland.


Bestelbijdeauteur.nl richt zich op verkoop in Nederland, maar het zou best kunnen dat de auteur bereid is om het boek naar het buitenland te verzenden. Via de knop 'Bestel bij de auteur' kun je zelf rechtstreeks contact opnemen met de auteur om dat te vragen.

De site Bestelbijdeauteur.nl is in het Nederlands en richt zich op verkoop aan lezers in Nederland. Het boek kan in een andere taal dan Nederlands geschreven zijn, zoals Fries of Engels. Als je je anderstalige boek graag onder de aandacht brengt bij publiek in Nederland, dan ben je welkom bij Bestelbijdeauteur!

We vragen de auteur om duidelijk te vermelden in welke taal het boek geschreven is, als dat niet Nederlands is.


Auteurs zijn zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de informatie over hun boek op Bestelbijdeauteur.nl. De auteur vult zelf de benodigde informatie over het boek in. Na publicatie kan de auteur de informatie op ieder moment wijzigen, aanvullen of verwijderen. De auteur ontvangt ieder half jaar een reminder om de gegevens te controleren. Wij redigeren niet maar nemen wel contact op met de auteur als we bijvoorbeeld een verschrijving zien.

Zie je informatie die niet klopt? Laat het alsjeblieft weten aan de auteur!


Basisvermeldingen van boeken hebben geen mogelijkheid voor recensies. Landingspagina's voor boeken wel. Wij noemen de boekrecensies overigens 'Aanbevelingen'. Alleen mensen die het boek daadwerkelijk hebben gelezen mogen een aanbeveling indienen. Dat verifiëren we. Ter controle vragen we ook het mailadres van de aanbeveler (het wordt niet op de site vermeld). Aanbevelingen worden gepubliceerd op volgorde van binnenkomst, de meest recente bovenaan, en kunnen niet gewijzigd worden door de auteur.


Boeken kunnen worden aangemeld door de auteur of maker van het boek of door een persoon namens de auteur, zoals een medewerker of assistent. De aanmelder moet óf auteur zijn óf rechtstreeks contact hebben met de auteur voor bijvoorbeeld signeren, het schrijven van persoonlijke opdrachten en communicatie met de lezers die een boek bestellen.

Uitgevers die deelname aan bestelbijdeauteur.nl als service aanbieden aan hun zelfverkopende auteurs, kunnen de boeken plaatsen namens hun auteurs. De knop 'Bestel bij de auteur' moet ook in dit geval rechtstreeks naar de eigen site van de auteur leiden.

Als een uitgever gesigneerde exemplaren verzendt en zulke korte lijnen met de auteur heeft dat persoonlijke opdrachten ook geregeld kunnen worden, past dat binnen Bestelbijdeauteur.


Als we zien dat een link naar een uitgever of POD service leidt, nemen we contact op om de voorwaarden te checken. Als een uitgever gesigneerde exemplaren verzendt en zulke korte lijnen met de auteur heeft dat persoonlijke opdrachten ook geregeld kunnen worden, past het wel binnen Bestelbijdeauteur.

Sommige auteurs hebben in naam een uitgeverij opgericht alleen voor hun eigen boeken, en dan kom je dus terecht op een pagina die er misschien niet persoonlijk uit ziet, maar die dat wel is.

In één geval is de auteur overleden en kan de link dus niet rechtstreeks naar de auteur leiden. Degene die het boek verzendt was een persoonlijke vriend en staat in nauw contact met de nabestaanden.


Je kunt je boek alleen aanbieden via Bestelbijdeauteur.nl als het boek echt rechtstreeks bij jou als auteur besteld kan worden. Je kunt dus niet de webshop van jouw POD uitgever vermelden. Je kunt dit oplossen door zelf een (kleine) oplage aan te schaffen die je dus zelf verzendt. De meeste POD uitgevers geven korting aan de auteur.

Als jouw POD service gesigneerde exemplaren verzendt en zulke korte lijnen met de auteur heeft dat persoonlijke opdrachten ook geregeld kunnen worden, past het wel binnen Bestelbijdeauteur.


Jazeker kun je meedoen! Het is wel belangrijk om meteen de juiste verwachtingen te wekken. Je kunt dit doen door de bestelknop op Bestelbijdeauteur.nl te laten landen op een pagina waarop je uitlegt dat je als auteur bijvoorbeeld maar één keer per week verzendt.

Eventueel kun je daar een extra link bij plaatsen naar een manier waarop mensen je boek wél snel kunnen bestellen, maar dan niet persoonlijk bij jou. Dan kan de klant zelf kiezen. Gelukkig heeft niet iedereen haast, en is persoonlijk contact met de auteur voor de lezer soms belangrijker dan snelle levering.


'Ik ben een Belgische auteur. De verzendkosten naar het buitenland (zelfs binnen de EU) zijn hoog. Vandaar dat ik buitenlandse kopers adviseer om via de uitgeverij te bestellen, want die heeft gunstiger prijsafspraken met de post. Kan ik ook meedoen met Bestelbijdeauteur?'

Jazeker kun je meedoen! Je kunt dit oplossen door de bestelknop op Bestelbijdeauteur.nl te laten landen op een pagina waarop je de keuze biedt om rechtstreeks bij jou te bestellen of bij de uitgeverij, met een toelichting over de verzendkosten en dat je in België woont.

Dit is ook een goede oplossing voor auteurs die niet elke dag kunnen verzenden. Dan kun je de keuze aanbieden: bestel snel (bij de uitgever of wederverkoper) via deze link, of bestel ‘langzaam’ rechtstreeks bij de auteur, die een keer per week verzendt. Dan kan de klant zelf kiezen.

De verzendkosten zijn inderdaad vrij hoog maar voor sommige lezers is dat geen bezwaar.

Mijn eigen boek, dat ik zelf uitgaf, is een vrij dure, luxe uitgave. Ik heb voor dit boek een standaard verkoopprijs berekend inclusief verzendkosten binnen Nederland (32,50). Voor verzending naar België reken ik 5 euro extra, en dat werkt ook prima.


Jazeker. Onze site is in het Nederlands en richt zich op lezers in Nederland. Uit cijfers blijkt dat een steeds groter deel van de boeken die in Nederland worden verkocht, Engelstalig is. Dus wanneer jouw doelgroep in Nederland woont en graag Engels leest, is je boek welkom op Bestelbijdeauteur!

We vragen de auteur om duidelijk te vermelden in welke taal het boek geschreven is, als dat niet Nederlands is.


Het is handig om als auteur een eigen website of zelfs een webshop te hebben waarop je boek besteld kan worden. Maar zonder kan het ook. Dan laten we button 'Bestel bij de auteur' verwijzen naar je mailadres, en kun je de bestelling op die manier afronden. Sommige auteurs sturen een tikkie of een betaalverzoek naar de besteller, waarna ze het boek verzenden.


De betaling is de allerlaatste stap in het proces. Je maakt zonder kosten een account aan en je kunt alle tijd nemen om de gegevens van je boek(en) in te vullen. Je kunt je boek opslaan als je alle verplichte velden hebt ingevuld en later opnieuw inloggen om nog dingen te wijzigen en aan te vullen.

Pas wanneer je op Publiceren klikt kom je op de pagina om online te betalen (via Ideal / bankcontact). We vragen je ook om de algemene voorwaarden te accepteren. Na betaling staat je boek meteen op de site. Je ontvangt een factuur per mail. Ook na publicatie kun je nog informatie wijzigen en aanvullen of eventueel een Basisvermelding upgraden naar Landingspagina.


De auteur betaalt eenmalig een bijdrage voor plaatsing, waarbij wij minimaal 5 jaar garanderen. Het boek blijft in de database vermeld zo lang Bestelbijdeauteur.nl bestaat. Mochten we ooit besluiten om ermee te stoppen (daar is nog geen sprake van!) dan houden we de site nog in de lucht voor een periode van 5 jaar na de allerlaatste aanmelding.

Wel kan een auteur op ieder moment zelf besluiten om een boek tijdelijk of permanent te verwijderen, bijvoorbeeld omdat het niet meer leverbaar is.


De volgorde van de boeken op de site/database is willekeurig en wijzigt bij ieder bezoek aan Bestelbijdeauteur.nl. Dit nodigt uit tot scrollen en ontdekken.

Via de zoekfunctie kun je zoeken op alle woorden die in de boekbeschrijvingen worden gebruikt, zoals titel, auteur, trefwoorden en alle andere woorden. We vermelden hoe veel resultaten je zoekopdracht heeft en tonen als eerste de boeken met een uitgebreide vermelding (Landingspagina) en daarna de boeken met een Basisvermelding.


Nee, wij hebben alleen inkomsten uit de eenmalige bijdrage voor de plaatsing van een boek. En uit aanvullende diensten die we bieden aan auteurs, zoals marketingworkshops.

Lezers nemen via de knop ‘Bestel bij de auteur’ rechtstreeks contact op met de betreffende auteur als ze een boek willen bestellen of er vragen over hebben. De auteur is verantwoordelijk voor de afhandeling van de bestelling en de communicatie daarover met de lezer. Bestelbijdeauteur.nl verzamelt geen gegevens van lezers. De persoonlijke gegevens van de lezer die nodig zijn voor de verzending van het boek, zoals het adres, zijn alleen bekend bij de auteur.


We werken graag samen met uitgevers die (enkele) auteurs hebben die hun boek ook zelf verkopen, oftewel 'zelfverkopende auteurs'.

Bij een traditionele uitgeverij laten veel auteurs de verkoop van hun boek helemaal over aan hun uitgever. Maar sommige auteurs zijn ook ondernemer met een eigen bedrijf, winkel, galerie of praktijk, via welke ze hun boek ook zelf kunnen en willen verkopen. Of ze geven lezingen en trainingen waarbij ze hun boeken rechtstreeks aan lezers verkopen.

De meeste traditionele uitgevers bieden hun zelfverkopende auteurs een gunstige inkoopprijs. Uit ons onderzoek onder 30 uitgevers blijkt een auteurskorting van 40 % gebruikelijk. Soms biedt de uitgever 50%. De auteur verdient dan dus meer aan een boek dat hij of zij zelf verkoopt, maar moet daar ook meer voor doen, zoals de boeken verzenden.

Sommige (nieuwe) uitgevers begeleiden zelf uitgevende auteurs. Zelf uitgevende auteurs zijn in de meeste gevallen ook zelfverkopende auteurs. Ook met deze uitgevers werken we graag samen.

Uitgevers kunnen hun zelfverkopende auteurs attenderen op Bestelbijdeauteur.nl, of ze kunnen de opname van het boek in de database toevoegen aan hun pakket.


Bestelbijdeauteur is aanvullend op het aanbod van reguliere boekwinkels. Boekwinkels hebben over het algemeen een voorkeur voor boeken van uitgeverijen, en voor boeken waarvoor veel belangstelling is. Logisch: om rendabel te kunnen zijn, moeten ze zich richten op het grotere publiek.

Bij Bestelbijdeauteur.nl vind je juist die andere mooie boeken, die het grote publiek niet bereiken via de reguliere kanalen. Denk aan niche uitgaven over een bijzonder of specialistisch onderwerp, en zelf uitgegeven boeken.

Boekhandels die belangstelling hebben voor zelf uitgegeven boeken, kunnen deze vaak moeilijk vinden. Bestelbijdeauteur vergroot de vindbaarheid en zichtbaarheid van je boek bij zowel lezers als andere geïnteresseerde partijen. Slimme boekhandels vragen aan zelf uitgevende auteurs of ze boekhandelskorting willen geven. Slimme auteurs vermelden de boekhandelskorting als optie op hun site.