Ondersteun de groep waar je lid van bent

Hoe je de groep én jezelf als auteur zichtbaarder maakt

Wanneer je deel uitmaakt van een groep die (ook) op social media actief is, zoals Bestelbijdeauteur.nl, dan wordt de zichtbaarheid van de berichten van die groep én van de leden (en hun boeken) groter wanneer alle leden het volgende doen:

1. Volg de andere leden van de groep via de social media platforms waarop je zelf actief bent;

2. Wees alert op de berichten van groepsleden en voorzie ze van een like of reactie als je ze leuk vindt;

3. Geef een reactie op de berichten die vanuit de groep worden geplaatst: een like is goed, een inhoudelijke reactie is nog beter. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een reactie van een of enkele zinnen is al goed. Verderop in deze blog geef ik wat voorbeelden.

Dit geldt voor de accounts van Bestelbijdeauteur.nl, maar ook voor alle andere groepen waar je deel van uitmaakt, bijvoorbeeld een Facebookgroep voor auteurs, de pagina van je schrijfclub en het account van je ondernemersnetwerk.

Waar let het algoritme op?

Hoe snel er reacties komen op een bericht en hoe meer reacties er komen op een bericht, hoe groter het bereik ervan wordt. Het algoritme van het social media platform signaleert dat een bericht het goed doet bij de testgroep en reageert daarop door het aan meer mensen te vertonen.

'Zij plaatsen nooit iets'

Wanneer jij nooit reageert op berichten vanuit Bestelbijdeauteur.nl, concludeert social media dat je kennelijk geen interesse hebt en krijg je onze berichten niet meer te zien in je tijdlijn. Daardoor heb jij misschien de indruk dat wij nooit iets plaatsen, terwijl dat niet het geval is.

Hoe breng je daar verandering in?

Door onze pagina’s / accounts op te zoeken en de laatste berichten te lezen en te liken of erop te reageren.

'Zij plaatsen nooit iets'

Hoe je je groepsleden vindt

Het is goed om niet alleen de reageren op onze berichten, maar ook op de berichten van de andere auteurs. Natuurlijk kun je alle boeken op ons platform nalopen en de namen van de auteurs een voor een invoeren in de zoekfunctie op het social media platform. Misschien een beetje veel werk!

Maar als je onze berichten in de gaten houdt, dan kun je zien welke andere auteurs daarin genoemd worden en welke erop hebben gereageerd. Die kun je daardoor gemakkelijk vinden. Klik op de naam, bezoek het profiel, ga volgen / doe een connectieverzoek / word vrienden en reageer op de berichten die jou aanspreken.

Zo breid je stap voor stap je netwerk uit en vergroot je je eigen zichtbaarheid. Op die manier sluit je vooral aan bij andere mensen die ook actief zijn, wat voor jou het meeste effect heeft.

Let op: je bent met je eigen boekmarketing bezig

Spreekt een bericht je niet aan? Dan is het uiteraard beter om niet te reageren! Onthoud bij alles wat je doet op social media dat je met je eigen marketing bezig bent. Blijf dus trouw aan je eigen onderwerpen, voorkeuren, thema’s en meningen. Blijf altijd bij jezelf en denk eraan dat je lezers overal mee kunnen lezen. Het is dus verstandig om positief en opbouwend te reageren, tenzij je bewust streeft naar een tegendraads of chagrijnig imago ;-).

De kracht van samenwerking

Op het moment dat ik dit bericht schrijf staan er meer dan 125 boeken op ons platform. Honderdvijfentwintig-plus auteurs kunnen samen véél meer bereiken dan ieder van ons solo!

Inspiratie voor social media reacties

Hoe kun je zoal reageren op de boeken die we tonen? Hier wat voorbeelden.

▪️ Wat goed dat je een boek over dit onderwerp hebt geschreven.
▪️ Wat een mooi kaftontwerp, het maakt nieuwsgierig
▪️ Staan er op Bestelbijdeauteur.nl nog meer boeken over dit onderwerp?
▪️ Ik heb dit boek gelezen, ik vond het… (positief aub, anders zegt je beter niets)
▪️ Dit boek heb ik uiteraard bij de auteur besteld 😉
▪️ Wat leuk, vorige week zag ik toevallig een interview met de auteur
▪️ Leuk, ik heb je ontmoet bij de lancering van Bestelbijdeauteur.nl
▪️ Is dit boek ook een aanrader voor iemand die…?
▪️ Oh deze gaat op mijn verlanglijstje, want…
▪️ Ja! Die ligt op mijn TBR stapel! Heb ik zin in!
▪️ Hoe werkt het als ik dit boek bij de auteur wil bestellen?
▪️ Ik heb een vraag over dit boek: …
▪️ Dit lijkt me ook een goed boek om cadeau te geven aan iemand die...

01-05-2024