Iedere uitgever is anders

Zoek de juiste uitgever of uitgeefvorm voor jouw boek.

Blog door: Nienke Vork

'De' uitgever bestaat niet

Als ik auteurs en auteurs-in-spé hoor praten over uitgevers dan hebben ze het vaak over ‘de uitgever’ alsof dat een vaststaand gegeven is. Maar ‘de uitgever’ bestaat niet. Misschien vroeger wel, maar nu niet meer. Als je één praktische vraag stelt aan 30 uitgeverijen, zoals ik deed voor mijn afstudeeronderzoek, krijg je minstens 10 verschillende antwoorden.

Welke uitgever past het beste?

Dus als je een uitgever zoekt voor jouw boek, dan is het niet alleen handig om uit te zoeken welke uitgever of welk fonds inhoudelijk het beste bij je past maar ook welk uitgeefvorm het beste bij je past. Ik beschrijf hier enkele soorten. Overigens kan iedereen die dat wil zichzelf uitgever noemen. Het is geen beschermd of gereglementeerd beroep. Je hoeft zelfs niet ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel om jezelf ‘Uitgeverij X’ te kunnen noemen.

De klassieke uitgever

Deze uitgever regelt alles rond jouw boek. Financieel is er geen risico voor de auteur. De uitgever investeert. De auteur krijgt een vergoeding per boek, eventueel deels in de vorm van een voorschot. Deze uitgever heeft lijntjes met de boekhandels, is vertegenwoordigd op de beurs voor boekhandels en regelt ook de marketing richting media en lezers. Fijn voor auteurs die alleen willen schrijven.

De samen-met-de-auteur uitgever 

Deze uitgever kan alles wat de klassieke uitgever ook kan, maar doet graag zo veel mogelijk samen met de auteur. De auteur kan bijvoorbeeld meefinancieren of een deel van de marketing zelf uitvoeren. Fijn voor auteurs die bijvoorbeeld ook ondernemer zijn, die hun boek ook zelf willen verkopen en/of die zelf verstand hebben van marketing.

De print-on-demand uitgever

Deze uitgever bestaat in de basis uit een drukker / printer, meestal met een eigen webshop. Als een lezer jouw boek bestelt dan wordt er een exemplaar geprint en verzonden. Bij sommige POD uitgevers kun je als auteur alles online zelf regelen, bij andere word je persoonlijk begeleid. POD uitgevers hebben vaak een keuzemenu zodat je kunt kiezen wat zij (of aangesloten experts) doen, en wat je zelf doet. De auteur betaalt voor alle praktische zaken zoals de opmaak van het boek, de vermelding op de website, en aanvullende diensten zoals verkoop via Centraal Boekhuis en Bol.com.

Een schrijfcoach / auteurscoach

Een schrijfcoach / auteurscoach heeft als hoofdactiviteit om de auteur te begeleiden tijdens het schrijven van het boek. Ook hierin bestaan grote verschillen: sommigen begeleiden alleen tijdens het schrijven. Anderen helpen je ook om een uitgever te vinden. Weer anderen kunnen je (zelf of met partners) alles bieden wat er nodig is om je boek uit te brengen onder hun naam of onder je eigen naam. Er zijn ook schrijfcoaches die het boek voor je schrijven, als ghostwriter.

De privé-uitgever of zelfuitgever

Dit is een ondernemer / auteur die alles zelf regelt en betaalt en de boeken onder zijn of haar eigen naam uitgeeft.

En dan is er nog een relevante partij:

De literair agent

Een literaire agent helpt je (als hij je boek aanneemt) om een passende uitgever te vinden en bemiddelt voor jou.

Welke vorm is de beste?

Dat hangt helemaal af van jouw boek, het doel dat je hebt met je boek en je vaardigheden, je netwerk en de hoeveelheid tijd en geld die je beschikbaar hebt. Wat wil en kun je allemaal zelf doen? Wil je het boek voornamelijk in eigen kring verkopen of wil je in iedere boekhandel liggen? Wil je een oplage van tientallen, honderdtallen of duizendtallen? Ben je een beroemdheid wiens boek aantrekkelijk zal zijn voor boekhandels en media, of schrijf je over iets opzienbarends?

Het is moeilijk om een uitgever te vinden, vooral als je een uitgever zoekt in de klassieke zin van het woord. Daardoor gaan sommige auteurs in zee met de eerste de beste uitgever die ‘ja’ zegt, zonder te weten wat voor uitgever het precies betreft en welke mogelijkheden er zijn om af te wijken van standaard afspraken. Daarom is mijn advies: doe geen aannames wanneer je met een partij in zee gaat en wees niet te afwachtend. Vraag uit wat ze wel doen en wat niet, en wie wat betaalt.

Kun je als auteur wel wat marketinghulp gebruiken?

- Meld je aan voor onze nieuwsbrief met marketingtips voor auteurs
- Word lid van onze groepen op LinkedIn en Facebook (open voor alle auteurs)
- Voor zelfverkopende auteurs: plaats je boek op Bestelbijdeauteur.nl

bijgewerkt op: 25-04-2023