Dat spannende moment vlak vóór de publicatie van je boek

Hoe ga je om met die kwetsbaarheid?

Blog door: Loes Vork

De kwetsbare auteur

Dat spannende moment vlak vóór publicatie van je boek! Straks gaat iedereen lezen wat en hoe jij schrijft. Wat zullen ze er wel niet van vinden? Kritiek en afwijzing liggen op de loer. Ook al heb je nog zó je best gedaan om kwaliteit te leveren, die onzekerheid blijft. Zelfs van de oprechtheid van complimenten ben je niet honderd procent zeker. Je voelt je kwetsbaar.

'Je moet blij zijn met kritiek'

Ik hoor nog wel eens de opmerking dat je blij moet zijn met kritiek op je werk, omdat je daarvan kunt leren. En als je veel kritiek krijgt, met name via social media, betekent dat dus ook dat je een groot bereik en hopelijk ook veel lezers hebt. En daar moet je dan blij mee zijn.

Dat mag allemaal helemaal waar zijn, maar dat maakt de kwetsbaarheid er niet minder om.

Als je een informatief boek schreef zal jouw deskundigheid, of het eventuele gebrek eraan, zichtbaar worden. Als je een persoonlijk boek schreef, gaan mensen dingen lezen die ze nog niet van je wisten. Maar ook bij fictie heb je als auteur je persoonlijkheid in het boek verwerkt, en je met hart en ziel ingezet voor het verhaal. Het is hoe dan ook spannend.

Maar wist je dat de lezer veel meer zichzelf leest, dan jouw boek?

Iedere lezer leest zichzelf

Alles wat jij schrijft, wordt gekoppeld aan de eigen kennis en ervaringen van de lezer. Wanneer de lezer boos wordt door jouw woorden, of ontroerd raakt, komt dat door iets dat in zijn of haar eigen leven speelt. Het is een stukje pijn of plezier dat wordt aangeraakt door jouw boek

Mijn eigen boek over hoe het is om in therapie te zijn, gaan alleen helemaal over mij wanneer ik het zelf lees, en het verbonden is met mijn persoonlijke ervaringen, overtuigingen en emoties. Mijn boek is een ander boek voor iedere nieuwe lezer.

Iedere lezer leest zichzelf

Die wetenschap helpt me bij het omgaan met reacties. Ik luister naar het verhaal van de lezer, en naar wat de reactie op mijn boek me vertelt over diens leven. En daar heb ik met alle plezier aandacht voor. Het gaat niet over mij of mijn boek. Mijn boek en ik, wij zijn slechts de aanleiding.

Hoe ga jij als auteur om met jouw kwetsbaarheid? Ik hoor het graag!Loes Vork

PS 1: Over spannend gesproken: deze foto werd genomen vlak voor mijn interview in het radioprogramma De Ondernemer Live bij New Business Radio.

PS 2: Mijn boek over therapie heet ‘Denk je dat je mij kunt helpen?

Vlak voor de radio-uitzending

Kun je als auteur wel wat marketinghulp gebruiken?

- Meld je aan voor onze nieuwsbrief met marketingtips voor auteurs
- Word lid van onze groepen op LinkedIn en Facebook (open voor alle auteurs)
- Voor zelfverkopende auteurs: plaats je boek op Bestelbijdeauteur.nl

bijgewerkt op: 28-03-2024