Opinie: onafhankelijke journalistiek is ver te zoeken op boekenredacties

Zelfuitgevende auteurs kunnen beter samenwerken en hun eigen kanalen inrichten

Blog door: Loes Vork

Auteurs die hun boek in eigen beheer uitbrengen of die (nog) onbekend zijn, lopen tegen een betonnen muur aan wanneer ze in de media besproken willen worden.

Journalisten vertellen dat ze alleen de boeken van 'echte' uitgevers bespreken, omdat ze dan 'zeker weten' dat het boek een bepaalde kwaliteit heeft.

Dat argument is natuurlijk onzin.

Journalisten schrijven vooral graag over onderwerpen waarmee ze lezers trekken. Als het maar verkoopt. Omdat uitgevers ook winst moeten maken, gaan de redacties ervanuit dat de boeken die zij presenteren veel lezers zullen trekken. En omdat uitgevers gebruik maken van redacteuren en vormgevers, gaan journalisten ervanuit dat de boeken goed geschreven zijn.

Maar ik begin langzamerhand te denken dat de journalisten alleen boeken van de 'echte' uitgevers willen bespreken omdat ze kennelijk niet in staat zijn om zelf te bepalen wat een goed boek is, en zijn vergeten wat onafhankelijke, vrije nieuwsgaring inhoudt.

Een van de gasten van de medialunches van Janneke van Heugten (VIDM) zei zelfs dat ze ooit had geschreven over een zelfuitgegeven boek en daar spijt van had omdat het een slecht boek bleek te zijn. Kortom: ze schrijven niet zelf over boeken, ze bekijken ze soms niet eens, maar ze kopiëren wat ze krijgen aangeleverd...

Zelfuitgevers kunnen uiteraard moeite doen om alsnog in beeld te komen bij deze boekredacties. Maar ik denk dat we beter onze eigen kanalen kunnen inrichten waarmee we lezers rechtstreeks kunnen bereiken. Dat kan, als we samenwerken, kwaliteit leveren en die kwaliteit controleerbaar maken met (online) inkijkexemplaren en boekbesprekingen die wél waardevol zijn, door experts die het boek daadwerkelijk hebben gelezen.

Loes Vork (1969) is Neerlandicus, auteur, marketingexpert en oprichter van boekenplatform Bestelbijdeauteur.nl.

bijgewerkt op: 30-04-2025