Verrassende recepten en verhalen uit de Krimpenerwaard

Recensie van het kook- en verhalenboek 'Smaak van de Waard'door Esther van Leeuwe

Blog door: Nienke Vork

De eerste keer dat ik iets kookte uit het Smaak van de Waard kookboek werkte ik voor het bedrijf van de auteur, Esther van Leeuwe. In haar keuken met uitgebreid materiaal, kruiden en lokale producten tot mijn beschikking, was koken een feestje. De producten van de lokale leveranciers zijn van de hoogste kwaliteit en zorgen ervoor dat elk gerecht iets extra’s heeft.

Nu, vier jaar later, woon ik niet meer in de omgeving van de Krimpenerwaard. Nu kook ik in een mini-keuken in Wenen voor mijn partner en onze vrienden. Ik heb op ons balkon een kleine kruidentuin, maar verder doe ik het liefst alle boodschappen bij de Lidl om de hoek. Ik ben dus wat gelimiteerd in de producten die ik gebruik.

Gelukkig kan ik veel recepten uit Smaak van de Waard nog steeds maken. Als er specifieke lokale ingrediënten worden gebruikt, staan er alternatieve producten bij die wel overal beschikbaar zijn. De recepten zijn kort maar krachtig beschreven, en de meeste zijn binnen 45 minuten klaar. Het resultaat is altijd smaakvol. Favorieten bij mij thuis zijn de kruidenpesto’s, de tomatensalade met aardbeien, de Coca-Cola polderhaas (met kip) en de vlierbloesem cheesecake.

Het boek straalt luxe uit, met een harde kaft, leeslint en rustieke foto’s op dik papier. Hij blijft mooi open liggen op het aanrecht en spetters tijdens het koken veeg je zo weer van het papier af. De recepten zijn afgewisseld met verhalen van de lokale leveranciers. Leuk om te lezen als je vlees aan het marineren is, en nog leuker om later door te vertellen aan je gasten.

Voor (thuis)koks die een band hebben met de Krimpenerwaard is dit kookboek een must-have. De jacht naar lokale ingrediënten in combinatie met relatief eenvoudige recepten zorgt voor heerlijke, unieke gerechten waarmee je jezelf en je gasten kunt verrassen. Maar ook (ver) buiten de Krimpenerwaard kun je met dit boek heerlijk koken!

Nienke Vork werkte in de horeca bij Brunel, Smaak van de Waard en &Flora, studeerde Ondernemerschap en is medeoprichter van boekenplatform Bestelbijdeauteur.nl

bijgewerkt op: 14-07-2024