Auteurs: Nicoline van Klaveren
Trefwoorden: UWV IVA WIA-uitkering Uitkering Afgekeurd Ziek arbeidsongeschiktheid arbeidsongeschikt arbeidsongeschiktheidspercentage
Fotograaf/illustrator: Channah Opdam van Channah Photography
Ben je bijna twee jaar arbeidsongeschikt, dan moet je de WIA-aanvraag indienen. Naast je onzekere gezondheidssituatie kan dit veel stress, angst en onrust veroorzaken. Zeker omdat je grotendeels zelf uit moet zoeken hoe het werkt.
Heb je geen idee wat je hierbij te wachten staat? Dit boek neemt je stap voor stap mee in de wereld van de WIA, op een manier dat je het kunt begrijpen en zodat je weet wat er van je wordt verwacht.
Je krijgt concrete antwoorden op belangrijke vragen zoals:
Nicoline vertelt je alles over de WIA, vanaf het moment dat je de WIA-aanvraag indient tot de beslissing over het wel of niet krijgen van een WIA-uitkering. Ook lees je hoe het arbeidsongeschiktheidspercentage tot stand komt en waar je allemaal rekening mee moet houden.
Inclusief link naar video’s met stap-voor-stapuitleg, handige factsheets, voorbeeldbrieven en nuttige UWV-formulier met uitleg hoe je deze moet invullen.
Nicoline van Klaveren is arbeidsdeskundige, WIA-casemanager en bekend als de WIA expert. Zij is sinds 2006 bekend met de wet WIA en heeft daardoor uitgebreide kennis van deze wet. Nicoline heeft inmiddels al veel mensen persoonlijk mogen bijstaan tijdens hun traject, waardoor zij precies weet hoe een WIA-beoordeling er aan toe gaat.
Ik ben opgegroeid in Boskoop als jongste uit een gezin van vijf kinderen. Al heel jong ging ik aan het werk omdat ik nooit goed wist wat ik wilde. Uiteindelijk haalde ik in de avonduren mijn havodiploma. Mijn professionele loopbaan kenmerkt zich door een aantal administratieve banen. Toen ik zwanger werd van de oudste werd me duidelijk gemaakt dat parttime werken er echt niet in zat. Om die reden ben ik acht jaar lang gestopt met werken en hield ik me vooral bezig met huishoudelijke zaken en het opvoeden van onze drie kinderen.
Toen onze jongste eenmaal naar school ging in 2006, vond ik een parttimebaan bij een arbodienst. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met de WIA in al haar facetten. In 2013 besloot ik dat ik genoeg had geleerd en ben ik zelfstandig gestart als casemanager verzuim. Dat viel nog niet mee, maar toen eenmaal de eerste opdracht binnen was, ging het daarna eigenlijk vanzelf. De markt is de afgelopen tijd enorm gegroeid en de vraag naar goede casemanagers is groot. Het waren allemaal werkzaamheden die ik uitvoerde voor de werkgever.
In de jaren die volgden, switchte ik van casemanager verzuim naar WIA-casemanager. Ook volgde ik een opleiding tot mediator en ben ik opgeleid als arbeidsdeskundige. Al snel had ik door dat het arbeidsdeskundige werk in het eerste jaar van verzuim niets voor mij was. Ik ontdekte dat er voor werkgevers veel hulp is, maar dat die hulp voor werknemers bijna ontbrak.
Toen wist ik dat ik de WIA-expert voor werknemers wilde zijn. Om ervoor te zorgen dat ze beter geïnformeerd worden en ergens terecht kunnen met hun zorgen en vragen. Elke week plaatste ik een andere blog op LinkedIn en Facebook. Zo werden niet alleen werknemers beter geïnformeerd, ook de professionals die er dagelijks mee te maken hebben werden zich beter bewust van hun eigen rol. Een rol die ik zelf ook heb vervuld en waarbij ik bijna nooit stil stond bij de impact die het had op de werknemer in kwestie. Dat is iets waarvoor ik mij nu schaam.
Zo ontstond de WIA-expert, met een website vol artikelen, tips en gratis downloads. Gelukkig weten steeds meer werknemers, maar ook werkgevers, hun weg naar mij te vinden. Ik ben blij dat werknemers bij mij terecht kunnen met hun zorgen en vragen, en goed voorbereid naar het gesprek met de verzekeringsarts gaan zodat ze een eerlijke WIA-beoordeling krijgen. Het is prettig dat werkgevers (of professionals die namens hen werken) zich steeds bewuster worden van het feit dat een WIA-traject ontzettend stressvol is voor een werknemer. Dat ze advies vragen hoe ze in bepaalde situaties het best kunnen handelen of mijn expertise inhuren om hun werknemer bij te staan. Inmiddels doe ik dit werk alweer 10 jaar en, geloof het of niet, elke week leer ik wel iets nieuws over de WIA.