Auteurs: Pascale Vugts
Trefwoorden: Managementboek Biografie Ondernemerschap Persoonlijke ontwikkeling Verhalen Waargebeurd Maatschappij Creativiteit
Fotograaf/illustrator: Emiel Brouwers (Imageau)
Biografie van een Efteling-directeur
25 meeslepende verhalen over de persoonlijke loopbaan van Olaf Vugts. Van zijn start als Efteling vakantiewerker en zijn voetbalcarrière naar Avonturenpark Hellendoorn. Van zijn rol als Directeur Imagineering naar het 24/7 beschikbaar maken van het merk Efteling, naar de Winter Efteling, Symbolica, musicals, Aquanura, Pinokkio, De Zes Zwanen en nog veel meer.
Het is zijn echte verhaal. Vol leermomenten, successen, herinneringen, tegenvallers en uitdagingen.
Voor Olaf,
Dankjewel voor dit avontuur. Onze band was altijd al hecht maar nu voel ik me verbonden. Omdat ik jouw stem en jouw verhaal op papier heb mogen zetten. Want een avontuur was het zeker!
Dinsdagmiddag werd onze Olaf, vertel eens...-middag, bijna anderhalf jaar lang. Soms vertelde je een verhaal, soms herschreven we een ruwe versie of waren we bezig met foto’s en layout. En altijd was jouw enthousiasme en creativiteit de rode draad. Ik koos ervoor om onze gesprekken op te nemen, zodat ik ze later terug kon luisteren en er jouw verhaal van kon maken. En geloof me dat ik een aantal fragmenten nog heel vaak heb teruggeluisterd! In je enthousiasme en je wens om veel te vertellen schoot je dan van links naar rechts, ineens jaren vooruit en dan weer terug. Maar het is gelukt, al hebben we even moeten zoeken naar de juiste vorm. Die dachten we gevonden te hebben door te schrijven in de ik-vorm (met dank aan Paul van Loon voor deze goede tip).
En toen, de eerste vijf verhalen waren al helemaal klaar, overviel ik je met mijn opmerking dat ik opnieuw ging beginnen. Ik kon niet anders. Ik had bij Kluun de workshop ‘Een 9 voor schrijven’ gevolgd, en hij had mij een aantal verbeterpunten laten zien die ik niet naast me neer kon leggen. Ik zag het ongeloof in je ogen toen ik dat zei en ik heb jouw opmerking ‘Dat heb je zeker van Kluun geleerd’ nog heel vaak moeten horen. Maar ik vatte het op als een compliment. En toen Floris wat later tegen mij zei: ‘mam, nu leest het alsof ik naar Olaf zit te luisteren’ wist ik dat het zo goed was. Want zo is 'Olaf, vertel eens...' bedoeld.
Het resultaat mag er zijn. Jouw verhaal is een persoonlijk document geworden voorzien van prachtige anekdotes, ups en downs, tips en heel veel foto’s. Jouw boek is een leesboek, een bladerboek, een bewaarboek en een tafelboek.
Jouw boek is een Olaf-boek!
Pascale
Pascale Vugts (1966) heeft jarenlang in de hotellerie gewerkt. In 2010 heeft zij haar bedrijf Betiquette opgericht, gespecialiseerd in hospitality, evenementenorganisatie en conceptontwikkeling. Tegenwoordig schrijft ze als Verhalen-Vertaler persoonlijke portretten van ondernemers met gastvrijheid als rode draad. Veel van deze verhalen heeft zij zelf uitgegeven (De Geur van Gastvrijheid in 2020 en De geur van Gastvrijheid – Veerkracht in 2022).
'Olaf, vertel eens...' is haar eerste biografie.
Als kind al zocht ik gezelligheid op. Wanneer mijn ouders thuis een feestje hadden stond ik vooraan om mee te helpen, en bracht ik hapjes en drankjes rond. Ik kletste met alle gasten en bleef zo lang mogelijk treuzelen, om niks van de pret te missen. Als ik dan uiteindelijk toch naar boven moest, lag ik in mijn bed te luisteren naar het gelach en het geroezemoes. Ik genoot van dat geluid, zo klonk gezelligheid!
Later, toen ik als hotelschoolstudent werkte bij grote diners, feesten en partijen, klonk dat opstijgende geluid van pratende mensen, klinkend bestek op de borden en muziek op de achtergrond voor mij nog steeds magisch. Het is het warme, doordringende en onvergetelijke geluid van mensen die het naar hun zin hebben!
“Dat magische gevoel heb ik ook met koffie. De geur van koffie is voor iedereen herkenbaar. Koffie is genieten, samen of alleen. Koffie breekt ijs en maakt sfeer, en zorgt vaak voor een moment van rust of ontspanning. Daarom is koffie voor mij, liefst samen met een puntje versgebakken appeltaart, de geur van gastvrijheid!”
Ik ben altijd ‘blijven hangen’ in de wereld van Hospitality en heb in prachtige hotels gewerkt in Brussel, Parijs, Bussum, Kaatsheuvel en Oisterwijk. Ik koester de herinneringen uit deze tijd. Ontmoetingen met prominente gasten, dubbel geboekte hotelkamers en onverwacht een touringcar met Japanse toeristen voor het hotel, of het hosten van een chique wild-diner voor honderden gasten. En heel veel onvergetelijke momenten met collega’s, samen zorgden we ervoor dat het onze gasten aan niets ontbrak. Zoveel gasten en zoveel wensen, het ging wel eens ver. Maar ik vond het een heerlijke omgeving om in te werken. Nog steeds ga ik graag even in een hotellobby zitten om sfeer op te snuiven. Om de bedrijvigheid te zien en de gastvrijheid te voelen. En dan kriebelt het, altijd. Wie weet ga ik ooit nog eens terug…