En wat we vaak mis zien gaan bij recensies
Blog door: Loes VorkRecensies zijn een goede manier om je boek in beeld te brengen. Lezers vinden het fijn om de mening van iemand anders te horen, liefst van iemand in wie ze zich herkennen of iemand die ze deskundig achten. Als auteur roep je natuurlijk zelf ook dat jouw boek geweldig is, maar dat heeft gewoon veel minder overtuigingskracht dan dat iemand anders het zegt.
Een recensie is fundamenteel iets anders dan een enthousiaste reactie van een lezer.
Ook leuk, zo’n enthousiaste reactie en gebruik het vooral, maar het heeft vaak weinig inhoud. Daarom hebben we recensie-aanwijzingen opgesteld voor de recensies op ons eigen boekenplatform, zodat ze meer zeggingskracht hebben en bovendien interessant zijn om te lezen. (Dus: mocht jouw boek op ons platform staan en wil je ook een recensie, bekijk die aanwijzingen dan even en deel ze met de recensent.)
Op onze landingspagina's vind je overigens ook nog de aanbevelingen; daar kunnen lezers hun enthousiaste reactie prima plaatsen, maar ook daar proberen we met wat specifieke vragen te verleiden tot het geven van meer inhoudelijke feedback.
Een recensie is ook iets anders dan een samenvatting van de inhoud en overname van de flaptekst.
Dit soort ‘recensies’ zie je veel op social media; leuk, maar ze doen weinig voor je boek. Het beste kun je een recensie vragen aan iemand die verstand van zaken heeft en die een groot netwerk heeft. Dan profiteer je er het meest van.
Benader één recensent tegelijk
Als het gaat om een recensie die op een specifieke plaats gepubliceerd wordt, zoals in onze Bijzondere Boeken Blog, is het niet netjes om meerdere personen tegelijk te benaderen voor je recensie. Goed lezen en recenseren kost best wat tijd! Benader één persoon. Mocht het resultaat je niet bevallen kun je altijd nog met de recensent overleggen, en als je er niet uitkomt de recensie weigeren en iemand anders benaderen. Als er spelfouten in zitten mag je die natuurlijk aanpassen, maar het is niet de bedoeling dat je passages die je niet bevallen gaat schrappen!
Recensies ruilen is niet handig
Het is ook niet aan te bevelen om met een andere auteur af te spreken om recensies te ruilen. Want wat doe je als het resultaat je niet bevalt? En welke indruk denk je dat de recensie maakt op de lezer, als die ziet dat een ruil heeft plaatsgevonden? Het haalt de zeggingskracht van de recensie onderuit en dat is jammer. Dus liever niet ruilen, en als je dat per ongeluk wel hebt gedaan: beter niet expliciet vermelden in je tekst.
Incasseer kritiek
Wat ik ook mis zie gaan, is dat sommige auteurs een recensie niet willen plaatsen als die wat kritiek bevat. Zo jammer! Een recensie met kritische noten komt namelijk oprechter over en heeft meer overtuigingskracht! Maar ja, dan moet je natuurlijk wel bestand zijn tegen wat milde kritiek…
Weet wat de plek is van jouw boek
Misschien is jouw boek een literair hoogstandje, misschien is het vermakelijke lectuur, misschien leest het gemakkelijk weg of moeten de lezers juist wat meer moeite doen. Dat is allemaal helemaal prima. Ieder boek is ‘goed’ op zijn of haar eigen manier en plek. Daarom luidt onze slogan ‘Ieder boek, is een goed boek, in de handen van de juiste lezer’.
Het is echter wel de kunst om precies de juiste lezers te trekken voor jouw boek. En dat lukt je niet door valse verwachtingen te wekken met jubelende maar onrealistische recensies!
Jouw boek is simpelweg niet voor iedereen. Uit de recensies van je boek moet blijken voor welke mensen jouw boek een fijn boek is. Voor die lezers ben jij van waarde, en met de rest van ‘literair Nederland’ heb je lekker niets te maken.
Lees ook over recensies:
- Wat is een goede recensie?
- Een blogtour voor je boek, hoe doe je dat
- Aanwijzingen voor recensenten