Hoe doe je de marketing als je je boek in Nederland verkoopt, maar zelf in het buitenland woont?
De lezers wonen in Nederland, maar de auteur woont in het buitenland...
Hoe doe je de marketing als je je boek aan lezers in Nederland verkoopt, maar zelf tijdelijk of permanent in het buitenland woont? Het kan vanuit het buitenland soms best lastig zijn om gevoel te houden bij je doelgroep en bij de actualiteiten die spelen in het land van je lezers.
Voor het uitvoeren van online marketing is het niet relevant waar je zit; de techniek maakt het mogelijk om social media berichten te plaatsen, nieuwsbrieven te maken of aan je site te werken vanaf iedere plek op aarde met wifi. De daadwerkelijke verkoop van je boek en het verzenden kun je ook prima uitbesteden aan lokale partijen.
Maar er zijn een paar dingen die extra aandacht behoeven als je vanuit het buitenland marketing doet voor je boek: de verbinding met je doelgroep en hun leefwereld, en je eigen enthousiasme. Deze twee vormen namelijk de motor en de brandstof voor je marketing. Hoe onderhoud je dit vanuit het buitenland, zodat je niet het gevoel krijgt dat je in een ‘zwart gat’ zit te praten?
Nienke, een van de oprichters van Bestelbijdeauteur.nl, woont in Wenen en kent het probleem uit eigen ervaring. Gelukkig werkt ze nauw samen met Loes, haar moeder die wel in Nederland woont. ‘Bel je moeder!’ was dan ook haar eerste reactie op de vraag hoe je hiermee omgaat.
🌎 Structureel contact met Nederland
Zorg voor structureel en functioneel contact met iemand in Nederland die ook in de boekenwereld zit. Dat kan een vriend of assistent zijn die de boeken voor je verzendt of een collega-auteur die zelf ook actief met boekmarketing bezig is. Zo hebben wij ongeveer een keer per week een afspraak waarbij we enkele uren samenwerken via Zoom. Soms hebben we overleg, soms zijn we allebei met onze eigen klusjes bezig terwijl de videoverbinding open staat.
🌍 Opladen en verzamelen
Als je voor een korte periode terug bent in Nederland, plan dan zo veel mogelijk afspraken in met je netwerk en lezers, zodat je weer een poosje kunt teren op deze ontmoetingen. Je legt als het ware een voorraadje aan van verhalen en beelden, die je kunt gebruiken als je weer in het buitenland bent. Omdat je je netwerk niet meer vanzelf tegenkomt, is het echt nodig om bewust af te spreken. Dat voelt misschien geforceerd, maar als je het niet doet verwatert het contact.
🌎 Online ontmoeten
Organiseer online ontmoetingen met je doelgroep en je netwerk. Bijvoorbeeld een ‘Meet & greet met de auteur’ voor lezers. Verzin een leuke aanleiding of een actie waar je dit aan op kunt hangen en maak er een feestje van.
Ook kun je meedoen aan online bijeenkomsten van andere partijen, als deelnemer of als gastspreker. Dat laatste is extra interessant omdat je daarmee zichtbaar wordt in het netwerk van de host, en dus je eigen netwerk vergroot. Maar ook als je deelnemer bent kun je jezelf profileren, bijvoorbeeld door een vraag te stellen of kennis te delen. Kijk ook wie de andere deelnemers zijn en zoek deze mensen na afloop op via social media.
🌎 Nederlands nieuws volgen
Social media berichten waarin je aanhaakt bij actualiteiten die relevant zijn voor jouw boek, doen het vaak extra goed. Maar hoe blijf je bij? Je krijgt de Nederlandse actualiteit immers niet meer ‘vanzelf’ mee van bijvoorbeeld collega’s bij het koffieautomaat. Prik daarom vaste momenten per dag of per week waarop je het Nederlandse nieuws monitort op haakjes voor je marketing. Daar kun je ook een actualiteitenprogramma, talkshow of bijvoorbeeld een platform op jouw vakgebied voor gebruiken. Selecteer nieuwsbronnen die je persoonlijk plezierig en betrouwbaar vindt. Dan blijf je automatisch ook wat dichter bij je eigen waarden.
🌍 Deel waar je aan werkt
Vertel óók aan je vrienden, kennissen en collega’s daar in het buitenland over je boek in Nederland. Vertel over de activiteiten die je onderneemt voor je boek en de resultaten daarvan. Of bijvoorbeeld over reacties van lezers die je raken. Je buitenlandse vrienden kunnen je boek misschien niet lezen maar ze zullen waarschijnlijk wel met belangstelling naar je luisteren en er later nog eens naar vragen. Dit voedt jouw enthousiasme. Marketing die met enthousiasme wordt uitgevoerd, werkt beter.
🌎 Bouw een ondersteunend netwerk
Als je voor altijd of voor langere tijd in het buitenland verblijft is het slim om je aan te sluiten bij een groep mensen in vergelijkbare omstandigheden, zoals andere buitenlandse auteurs of andere Nederlanders in de omgeving waar je nu woont. Zo heeft Nienke ontdekt dat er in Wenen een Nederlandse stamtafel bestaat in een bepaalde kroeg. Met Koningsdag wordt daar een feestje gevierd, waar ze samen met een vriendin (ook uit NL) een kijkje gaat nemen. Bestaat er nog geen groep voor Nederlanders in jouw buitenland? Begin er zelf een! Wat denk je van een Nederlandstalige schrijfclub of leesclub? Maak er reclame voor op plaatsen waar veel nationaliteiten komen zoals de universiteit en de bibliotheek. En via social media.
🌎 Fysiek aanwezig zijn op evenementen
Schakel vrienden en familieleden in om jouw boek te vertegenwoordigen tijdens evenementen in Nederland, zoals boekenmarkten en auteursfestivals. Zij kunnen prima een stand of tafel inrichten met jouw werk en dat verkopen. Sterker nog: vaak kunnen anderen jouw boek beter verkopen dan dat je dat zelf zou kunnen! Kies een extraverte, vrolijke vertegenwoordiger die lekker met iedereen een praatje maakt, ongehinderd door de zelfkritiek of introverte neigingen die je zelf wellicht zou hebben.
🌍 Verwen je lezers persoonlijk
Schrijf een voorraad kaartjes met de hand en stuur die op naar je vertegenwoordiger in NL zodat ze bij het boek gedaan kunnen worden (bij verzending of tijdens een evenement). Laat weten dat lezers je persoonlijk kunnen benaderen via mail of social media. Wil iemand een persoonlijke opdracht in het boek? Helaas, dat gaat niet (althans niet op korte termijn) maar wat vind je van een persoonlijke videoboodschap via whatsapp?
🌎 Online reageren
Het plaatsen van social media berichten kan zo ongeveer vanuit iedere plek op de wereld. Maar wist je dat je door te reageren op de berichten van anderen nét iets meer verbinding maakt? Maak een lijst van mensen en organisaties in Nederland die belangrijk voor jou zijn, zoals ambassadeurs, relevante groepen, (beroeps)verenigingen, favoriete lezers en medeauteurs die dezelfde lezers bedienen. Laat niet aan de algoritmes over wat je van hen ziet aan social media berichten, maar zoek hun accounts zelf op, structureel, en plaats reacties waar het gepast is. Zo blijf je ‘top of mind’ en aangesloten bij je doelgroep, ook al woon je niet in hetzelfde land.
Bij Bestelbijdeauteur.nl zijn verschillende zelfverkopende auteurs aangesloten die regelmatig of altijd in het buitenland verblijven. Welke ervaringen hebben zij opgedaan met de marketing voor hun boek?
Livia Rijntalder (auteur van het boek Samen vrij): Ik woon inderdaad in het buitenland en heb 2 boeken in eigen beheer uitgebracht. Mijn ervaring: ik heb een assistent in NL waardoor er een kort lijntje is. De verkoop blijft op een persoonlijke manier verlopen en zij stuurt regelmatig foto's of video's van inpak momenten die op social media gedeeld kunnen worden.
Bij online marketing zullen volgers niet zo snel opmaken of ik zelf wel of niet in NL aanwezig ben, ik deel vooral inhoudelijk waardoor de lezer herkenning kan vinden. De focus gaat naar het verspreiden van mijn verhaal zonder dat het heel belangrijk is of ik zelf aanwezig ben.