Hoe maak je een goede flatlay voor je boek? 11 tips voor auteurs
Het is belangrijk om regelmatig berichten te plaatsen op social media als je nieuwe lezers voor je boek wil bereiken. Natuurlijk moet daar een foto bij van je boek. Je plaatste waarschijnlijk al een foto van je boek solo, van een stapel van je boeken, van je boek in de winkel, van jou en je boek… Heb je behoefte aan meer creatieve ideeën? Denk dan eens aan een ‘flatlay’! In deze blog vind je 11 tips om zelf een goede flatlay te maken voor je boek(en). Dat kan gewoon met je smartphone.
Een flatlay is een van bovenaf gefotografeerde compositie van meerdere voorwerpen, mooi vormgegeven. Het is een leuke manier om je boek in beeld te brengen en om met dat beeld ook een beetje meer over de inhoud van je boek of de doelgroep te vertellen. Je kunt ze zelf maken met de tips in deze blog voor auteurs. Beter nog: maak meteen een hele serie flatlays voor je boek. Dan heb je maar één keer werk om een goede opstelling te maken en het levert je een voorraadje afbeeldingen op waar je weer even mee vooruit kunt. Zeker wanneer je ze afwisselt met andere soorten afbeeldingen en berichten over je boek.
Voordat je zelf aan de slag gaat is het slim om wat inspiratie op te doen. Zoek online naar voorbeelden van flatlays en bedenk voor jezelf welke je mooi vindt en welke niet. Waarom is dat? Zie je dingen die je ook kunt doen? Maak aantekeningen en brainstorm over de manieren waarop jij flatlays in kunt zetten voor je boek. Een aan flatlays verwante term is ‘knolling’, dat zijn kunstzinnige arrangementen van voorwerpen die loodrecht ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn (en van waaruit de flatlays zijn ontstaan).
Ik zocht bijvoorbeeld op…
Instagram #flatlay
Instagram #flatlaybooks
Instagram #knolling
Pixabay flatlay
Pinterest flatlay
Pinterest bookflatlay
Pinterest knolling
Een goede boekflatlay is niet alleen aangenaam om naar te kijken, maar vertelt ook een verhaal met behulp van de combinatie van voorwerpen. Het laat iets zien over de inhoud van je boek of het laat zien voor welke lezers je boek is bedoeld. Wat is het verhaal dat jij wil vertellen? Biedt je boek ontspanning? Denk dan aan voorwerpen die worden geassocieerd met ontspanning, zoals een kaars, een kopje thee en een dekentje. Is je boek een thriller? Breng dan de spanning in beeld, desnoods met nepbloed (bietensap ofzo). Een flatlay die iets vertelt over je doelgroep van lezers bestaat uit voorwerpen waarin deze mensen zich herkennen omdat ze die dagelijks gebruiken.
Verzamel voorwerpen die passen bij het verhaal dat je met je boekflatlay wil vertellen. Loop door je huis en verzamel spullen die je misschien kunt gebruiken. Sommige voorwerpen zijn niet zo mooi of boeiend wanneer je ze van bovenaf bekijkt, maar misschien is de zijkant wel interessant.
Kies een of meer ondergronden voor je serie van flatlays. Voorbeelden van ondergronden zijn: papier (eventueel gekleurd of gedessineerd), stof (tafelkleed, deken, beddengoed, kleding), tafelblad, dienblad, vloer (tapijt, tegels, planken), buitenondergrond (gras, bestrating, grind, beton), enzovoorts. Als het maar stil ligt 😉
Streef naar eenheid, zowel binnen je flatlay als binnen de serie. Eenheid ontstaat doordat de voorwerpen op een logische manier bij elkaar passen (fiets, fietspomp, fietshelm, bidon) of doordat de kleuren bij elkaar passen (bijvoorbeeld een hoofdkleur en 1 accentkleur, of alles in tinten van dezelfde kleur). Eenheid binnen de serie kun je krijgen door steeds dezelfde achtergrond te gebruiken en/of steeds hetzelfde kleurenpalet. Natuurlijk is je boek ook altijd een van de gefotografeerde voorwerpen, dat zorgt ook voor eenheid.
Ik ga er even vanuit dat je geen professionele fotostudio hebt met dito belichting. Dan is daglicht het beste licht. Maar niet direct in de zon, dat geeft harde schaduwen. Maak je opstelling dicht bij het raam of zelfs buiten. Als je toch een (felle) lamp nodig hebt voor voldoende licht, kijk dan of je deze op een witte muur of groot vel papier kunt richten, zodat het licht zich verspreidt.
Als je persoonlijkheid toevoegt, wordt het beeld sterker. Dat kan ‘m zitten in de keuze van de voorwerpen, zoals je eigen agenda, telefoon of knuffelbeer. Je kunt hier ook iets over vertellen in de tekst bij je bericht. Je kunt jezelf ook letterlijk toevoegen aan het beeld, bijvoorbeeld je hand die het boek vasthoudt.
Je beeld is meer in balans als je je houdt aan bepaalde regels voor compositie. Maak het bijvoorbeeld niet te druk. Eén speels element is leuk, tien speelse elementen bij elkaar zijn chaos. Is je ondergrond rustig, dan kunnen de voorwerpen wat drukker zijn, en omgekeerd. Trek denkbeeldige lijnen en arrangeer de voorwerpen volgens die lijnen, bijvoorbeeld alles diagonaal of alles recht. Ook dan geldt: één afwijking maakt levendig, veel afwijkingen maken chaos. Als je je houdt aan de regel van derden (zie deze uitleg op Wikipedia) wordt het beeld sterker en interessanter.
Je hoeft niet het hele beeld te vullen met voorwerpen. Een open ruimte in de compositie kan rust geven.
Een flatlay bevat meestal geen tekst, maar het kan natuurlijk wel. Als je tekst wil gebruiken kun je die tekst meteen mee fotograferen. Dan print je dus iets uit of je schrijft iets met de hand, eventueel rechtstreeks op de achtergrond. Voor korte teksten worden vaak de letters van een Scrabble spel gebruikt. Ook kun je een plaats vrijhouden waar je later tekst toevoegt met bijvoorbeeld Word, Canva of PowerPoint.
Variatie in je beeld zorgt voor spanning. Het wordt interessanter om naar te kijken. Dit effect kun je bereiken door contrasten te gebruiken. Leg één voorwerp op een afwijkende manier neer. Varieer in ‘harde’ en ‘zachte’ voorwerpen, ronde en vierkante, zacht gekleurde en fel gekleurde. Of varieer in hoogte (kun je ergens een stapeltje van maken?). Ook kun je spelen met scherptediepte: dat sommige delen van je foto scherp zijn en andere onscherp.
Officieel is een flatlay een foto, dus beeld dat stil staat. Maar je kunt er natuurlijk ook een (korte) video van maken, door (subtiel) iets te laten gebeuren. Bijvoorbeeld jouw hand die iets toevoegt aan de compositie. Of het flakkerende vlammetje van een kaars. Je zou ook een stopmotion opname kunnen maken zodat de voorwerpen een voor een je flatlay inlopen, of een dansje maken in je flatlay.
Als je je flatlay plaatst op social media dan zet je daar natuurlijk de hashtags bij die passen bij je boek. Maar gebruik ook andere hashtags zoals ‘groen’ (als dat de hoofdkleur is van je flatlay) en natuurlijk #flatlay en #boekflatlay of #bookflatlay. Zo wordt jouw bericht gevonden door mensen die jou nog niet kennen maar die wel met deze thema’s bezig zijn.
Als jouw boek op Bestelbijdeauteur.nl staat is het slim om ons ook te taggen, dan kunnen we liken en delen!
Ben je zelfverkopende auteur en staat jouw boek nog niet op ons platform? Klik dan hier voor meer informatie.
Kun je als auteur wel wat marketinghulp gebruiken?
- Meld je aan voor onze nieuwsbrief met marketingtips voor auteurs
- Word lid van onze groepen op LinkedIn en Facebook (open voor alle auteurs)
- Voor zelfverkopende auteurs: plaats je boek op Bestelbijdeauteur.nl