Zelf je boek verkopen & je contract

Als auteur bij een uitgever kun je je boek ook zelf verkopen. Daarover kun je afspraken maken met je uitgever.

Blog door: Loes Vork


Als auteur bij een uitgeverij kun je je boeken ook zelf verkopen, als je dat wilt. Je ontvangt dan een korting op de inkoopprijs die vergelijkbaar is met de korting die boekhandels en webshops ontvangen (20-40%). Soms zelfs iets meer. Daarover kun je gewoon zelf afspraken maken met je uitgever.

Veel auteurs zijn zich niet bewust van die mogelijkheid. Zij zijn allang blij dat er überhaupt een uitgever is die belangstelling heeft voor het manuscript, en accepteren het standaard contract dat wordt voorgelegd, soms zelfs zonder het grondig door te nemen.

Beide partijen tevreden


Als ondernemer ben ik gewend om contracten altijd goed te bekijken, en om met de andere partij te overleggen over voorwaarden die me niet bevallen of die ik niet begrijp, of voorwaarden die ontbreken. Het doel is om de samenwerking zo goed mogelijk vorm te geven en om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Uiteindelijk ondertekenen we een contract waar beide partijen tevreden over zijn.

Maar toen ik terecht kwam in de wereld van auteurs en uitgevers, merkte ik dat de verhoudingen daar anders liggen. Auteurs voelen zich vaak niet gelijkwaardig aan de uitgever. Het is een enorme eer dat de uitgever belangstelling heeft voor jouw werk, terwijl talloze manuscripten niet eens serieus worden bekeken omdat er veel meer worden ingediend dan uitgevers kunnen verwerken.

Ook een modelcontract kun je aanpassen


Auteurs kijken op tegen de uitgever en zijn niet gewend om te onderhandelen. De uitgever vertelt dat het een standaard contract betreft dat door alle uitgevers wordt gebruikt, en dat klopt. Het modelcontract van de Auteursbond is opgesteld in nauw overleg met de Literaire Uitgevers Groep (LUG) van de Groep Algemene Uitgevers (GAU). Maar het wekt de indruk dat je er niets aan kunt veranderen, en dat klopt niet.

Dat besefte ik toen ik een podcast beluisterde waarin een literair agent vertelde wat hij voor een auteur kon betekenen, onder andere door namens de auteur te onderhandelen over de contractuele voorwaarden zoals de auteursvergoeding. Toen dacht ik: als een agent kan onderhandelen over een contract, dan kan een auteur dat ook. En dat heb ik gedaan, met een resultaat waar ik tevreden over ben.

Begrijpen & ruilen


Om goed te kunnen onderhandelen over je contract moet je twee dingen weten. Ten eerste moet je begrijpen wat er allemaal in het voorgelegde contract staat. Dat kost moeite. Maar je kunt je uitgever om uitleg vragen, je kunt zelf informatiebronnen raadplegen zoals de kennisbank van de auteursbond en websites van mensen die diensten verlenen aan auteurs, je kunt andere auteurs bevragen en je kunt eventueel een jurist inschakelen om het voor je uit te zoeken.

Ten tweede moet je weten wat je wil bereiken. Denk niet alleen na over wat jij van je uitgever wil hebben, maar ook over wat jij te bieden hebt aan je uitgever. Zie het als ruilhandel. Bijvoorbeeld: heb je zelf een groot netwerk dat interesse heeft in jouw boek? Ben je als auteur actief op social media? Is je eerdere werk goed verkocht? Is jouw onderwerp uniek of actueel? Hoeft de uitgever minder aan jouw manuscript te doen dan gebruikelijk?

Durf te vragen!

Maar zelfs als je (denkt dat je) niets te bieden hebt, kun je vragen of er mogelijkheden zijn. De uitgever heeft immers belangstelling, en dat is niet voor niets. De uitgever denkt dat het uitgeven van jouw boek een goede investering zal zijn. En zonder auteur gaat dat feest niet door.

Meer inkomsten, maar ook meer werk

Overigens levert het zelf verkopen van je boek meer inkomsten op, maar je moet er natuurlijk ook wat meer voor doen. Het betekent dat je als auteur praktische zaken moet regelen zoals het verwerken van de betalingen en het verzenden van de boeken én dat je actief aan de slag moet met de marketing voor je boek. Een slimme uitgever ziet hiervan de voordelen en is blij met álles wat bijdraagt de verkoop van je boek.

Handige linkjes voor meer informatie:

https://auteursbond.nl/kennisbank/modelcontract-oorspronkelijk-nederlands-literair-werk/

https://www.boekenbusiness.com/wat-staat-er-in-het-contract-met-je-uitgever/

https://www.schrijfvis.nl/literair-agent/ en https://www.schrijfvis.nl/podcast/

https://www.charlotteslaw.nl/blog/

Kun je als auteur wel wat marketinghulp gebruiken?

- Meld je aan voor onze nieuwsbrief met marketingtips voor auteurs
- Word lid van onze groepen op LinkedIn en Facebook (open voor alle auteurs)
- Voor zelfverkopende auteurs: plaats je boek op Bestelbijdeauteur.nl

bijgewerkt op: 28-03-2024