Psychologische spanning, controle en familieverhoudingen

Recensie van de roman ‘Gedwongen’ door Thea van Bodegraven

Blog door: Suus van Someren

‘Gedwongen’ vertelt het verhaal van Kim en Twan, een ogenschijnlijk gelukkig stel dat een wending doormaakt na een ontspannen vakantie. Langzaam verandert Twans gedrag, en Kim raakt verstrikt in twijfel, zelfonderzoek en bezorgdheid over het welzijn van haar kinderen.

De vragen die opgeworpen worden in de achterflap — over controle, bescherming en persoonlijke grenzen — geven een indringende indruk van het verhaal. Als lezer krijg je meteen het idee dat dit boek draait om psychologische spanning, controle en familieverhoudingen.

Ooit had ik zelf een paniekstoornis, dat is niet hetzelfde waar de man van het gezin last van heeft, maar ik begreep wel zijn intenties. Daarnaast hou ik erg van psychologische romans, het verrijkt je geest hoe mensen kunnen denken en handelen. Het boek kwam ik tegen via de Uitgeverij Droomvallei waar mijn boek ook bij is uitgegeven. De achterflap van het boek sprak me meteen aan.

Ken ik de auteur? Niet echt, nog beter gezegd: nee. Ik heb haar een keer ontmoet om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen. Ik had een boek geschreven over angsten en zij schrijft meer over de naasten van mensen die aan angsten/fobiën lijden.

Langzaam opbouwende spanning
Het boek leest als een beklemmende thriller met een langzaam opbouwende spanning. Het lezen voelde als een sluipend proces, waarin ik me gaandeweg meer kon inleven in Kim en haar zoektocht naar antwoorden. Het taalgebruik is helder en de dialogen voelen realistisch, wat bijdraagt aan de geloofwaardigheid van Kims innerlijke strijd. Tijdens het lezen werd ik constant aangemoedigd om mee te denken: wat gaat er in Twan om, en wat zou ik in Kims positie doen? Zou ik eerder ingrijpen of juist niet?

Zelfverlies
Het centrale thema van 'Gedwongen' draait om de grenzen van controle en zelfverlies binnen een relatie. Kim wordt geconfronteerd met haar eigen grenzen, niet alleen in haar relatie met Twan, maar ook in de rol als moeder. Dit roept vragen op over loyaliteit, persoonlijke vrijheid en de moeilijkheden van mentale manipulatie.

Geleidelijke verstrikking
Het boek heeft me geraakt door de manier waarop het toont hoe iemand geleidelijk in een controlemechanisme verstrikt kan raken zonder het meteen te beseffen. Het herinnert aan het belang van zelfbewustzijn en het bewaken van persoonlijke grenzen, vooral in relaties. Het geeft herkenning en een zekere kracht om sterker in je eigen schoenen te staan.

Het boek is een paperback. Netjes vormgegeven, solide kaft.

Subtiele, innerlijke spanningen
'Gedwongen' is een aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers en realistische romans die onderwerpen zoals relaties en mentale manipulatie verkennen. Op zich hoef je geen affiniteit met een dwangfobie te hebben. Je maakt er juist kennis mee en deed mij vooral verbazen hoe mensen kunnen denken en handelen. Het boek vraagt dan ook om een open houding, omdat de thema's en opbouw een zekere reflectie vereisen. Aan mensen die zoeken naar actie of eenvoudige verhaallijnen zou ik het minder snel aanraden; dit verhaal vraagt aandacht voor subtiele, innerlijke spanningen.

Kortom, 'Gedwongen' is een intrigerend en meeslepend verhaal over de subtiele gevaren van controle binnen relaties.

Suus van Soomeren (pseudoniem van Saskia Oudshoorn) schreef deze recensie als gastblogger voor Bestelbijdeauteur.nl. Zij is columniste, blogger en auteur van onder meer ‘Ben ik nou gek?!’ en ‘Hemels (On)Geluk’.

Leuk om te weten: je kunt dit boek ook rechtstreeks bij de auteur bestellen.

Ontdek het boek bijgewerkt op: 22-11-2024

Andere blogs