Boekrecensie van 'En nu is het aan u' door Ioana Merola
Blog door: Dorien StoutjesdijkDe vraag die bij het lezen van de titel meteen in me opkomt is: En wat is er dan aan u? Of als lezer zijnde aan mij?
Oké, ik ben niet de lezer voor wie dit boek eigenlijk bedoeld is. Als veertienjarige zwijmelde ik over een relatie met de spetter (ik ben van een vroegere generatie...) waar ik tot over mijn oren verliefd op was.
De aanhouder wint want na lang wachten, ik was inmiddels 24, nodigde hij me alsnog uit om met hem in het huwelijksbootje te stappen. Sindsdien zeilen mijn lief en ik samen, al meer dan 35 jaar. Met scheiden heb ik dus geen ervaring.
Maar dat bleek ook geen voorwaarde te zijn om toch geboeid te worden door de inhoud van het boek.
Ioana Merola, de auteur van het boek ‘En nu is het aan u’, heeft zelf twee scheidingen achter de rug. Bij de laatste scheiding dacht ze te weten wat haar te wachten stond, ze had het tenslotte al eerder meegemaakt. Die inschatting bleek niet te kloppen. De tweede relatiebreuk was zelfs ingrijpender en pijnlijker. Ze voelde zich erdoor verscheurd, aan diggelen geslagen.
Ioana smijt in het boek gelukkig niet met modder naar haar exen. Wel beschrijft ze het proces van haar herstel. Hoe ze zichzelf weer bij elkaar geraapt heeft. Te vergelijken met Kintsugi, de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goudkleurige lak. De emotionele scherven leveren haar gaandeweg kostbare levenslessen op. Ze verbergt de breuklijnen niet maar ziet juist de waarde ervan.
En deze inzichten deelt ze graag met anderen. Ze ziet haar boek als een hulpmiddel naar een gelukkig leven vol liefde en zelfvertrouwen.
Dit doet ze in de vorm van proza, mijmeringen, eigen ervaringen en het geven van schrijfopdrachten. En wat ik persoonlijk erg leuk vond, in het Vlaams. Het was of ik haar kon horen praten in dat zachte taaltje met woorden als ge, gij, fier, zot en zetel.
De onderwerpen die ze aansnijdt lopen uiteen van stoppen met roken, co-ouderschap en daten tot het ontmaskeren van je eigen identiteit en liefde voor het leven.
Het boek is een heel persoonlijk relaas. Ioana stelt zich daarmee kwetsbaar op. Maar juist in het kwetsbaar mogen zijn, je emoties kunnen uiten en je twijfel bespreekbaar maken blijkt kracht te vinden.
Wat mij erg aanspreekt in het boek, omdat het overeenkomt met mijn eigen visie, is dat zij oproept tot het nemen van de eigen regie. Maak jezelf niet afhankelijk of slachtoffer van omstandigheden. Want deze heb je simpelweg vaak niet in de hand. Daarentegen heb je wel invloed op je eigen reactie op een gebeurtenis. Is dat makkelijk? Nee zeker niet.
De lezer zal zich waarschijnlijk herkennen in de worstelingen, vragen en twijfels die Ioana beschrijft. Maar hopelijk ook in de kracht, levenslust en authenticiteit die zij uiteindelijk in zichzelf ontdekt.
Dus al komt het leven met tegenslagen en onverwachte wendingen, dat kan een scheiding zijn of een andere vorm van verlies, het is aan u om te kiezen hoe ermee om te gaan.
Neem de verantwoordelijkheid om je eigen leven vorm te geven. En daarmee is de vraag waarmee ik begon beantwoord.
Ioana, ge moogt fier zijn op uw herstelproces en op uw boek.
Dorien Stoutjesdijk scheef deze boekrecensie als gastblogger voor Bestelbijdeauteur.nl. Zij is auteur van Migraine - verborgen kopzorgen en eigenaar van Massagepraktijk Namasté