Toegankelijk en makkelijk leesbaar boek over kinesiologie

Recensie van het boek 'Terug in je kracht' door Inge van der Zwan-Dijkman

Blog door: Dorien Maaskant-Stoutjesdijk

Wat een toegankelijk en makkelijk leesbaar boek over kinesiologie.

Kinesiologie zegt je misschien nu nog niets maar daar komt verandering in wanneer je dit interessante boek leest (en je ook meteen nog leert wat het voor je persoonlijk kan betekenen).

De auteur Inge van der Zwan-Dijkman startte in 2015 haar praktijk in kinesiologie, Praktijk Feeling. Met 20 werkzame jaren op de teller heeft zij inmiddels een bak aan ervaring waaruit ze kan putten en dat lees je in alles terug. In de diversiteit van haar clientèle, in de diversiteit van haar behandelmethodes en in de kennisoverdracht naar de lezer toe.

Maar laat ik bij het begin beginnen. Het boek start met een persoonlijke boodschap waardoor de schrijfster extra geïnspireerd raakte om het boek te schrijven, het voorstellen van Inge en haar dochter Karlijn en een korte introductie wat kinesiologie inhoudt. Daarna is het boek onderverdeeld in twee delen.

Casusbeschrijvingen boordevol herkenning

In het eerste gedeelte beschrijft Inge ruim 50 casussen. Ze heeft talloze cliënten behandeld. Van jong tot oud wisten ze haar praktijk te vinden. Met een grote variëteit aan vragen en uiteenlopende klachten konden ze bij haar terecht. Daardoor is er veel herkenning in de beschreven casussen. Om een klein tipje van de sluier op te lichten zonder te veel prijs te geven: slaapproblematiek, bedplassen, rugpijn, allergie en dyslexie zijn onder meer onderwerpen die belicht worden.

Spiertesten tonen de bron

Tijdens de behandeling maakt Inge gebruik van het spiertesten om specifieker te kunnen achterhalen wat de bron van de aandoening is. Wat kost de cliënt energie waardoor deze uit balans is geraakt? En welke interventies kunnen zorgen voor herstel van de balans?

De praktijkvoorbeelden worden afgewisseld met persoonlijke ervaringen van Inge, haar werkwijze in de praktijk en tips. Inge zet de lezer ook aan tot actie, het is een werkboek. Ze stelt vragen en geeft daarbij ruimte om deze meteen te beantwoorden.

Technieken voor zelfheling

In het tweede gedeelte leert Inge je technieken om jezelf in balans te brengen. Zodat je kinesiologie meteen kan gebruiken voor zelfheling. Het zijn makkelijk toepasbare oefeningen die stap voor stap worden uitgelegd. Heel helpend daarbij zijn de vele foto’s die alles verduidelijken.

Vormgeving die ruimte geeft

En wat is de rol van Karlijn in het boek? Dochter Karlijn heeft als grafisch vormgeefster mooi werk geleverd in het overzichtelijk maken van alle informatie. De casussen zijn voorzien van ondersteunende en verduidelijkende illustraties. Vragen, oefeningen, stellingen en uitspraken zijn gekaderd of in een afwijkend lettertype weergegeven en er is zoals eerder gezegd ruimte vrij gemaakt voor de eigen inbreng van de lezer.

Conclusie

Na het lezen van het boek is het overduidelijk dat Inge een passie heeft voor haar vak! Hoe leuk is het dan dat je meteen van haar kan leren.

Uit interesse heb ik zelf enkele jaren geleden ook een paar cursussen kinesiologie gevolgd en met veel technieken was ik al wel bekend. Toch heb ik ook weer bijgeleerd. En door het lezen van ‘Terug in je kracht’ ben ik extra geïnspireerd om de technieken vaker bij mezelf en in mijn massagepraktijk toe te passen.

Dus ben je geïnteresseerd in deze materie maar heb je geen behoefte aan veel theorie, dan is ‘Terug in je kracht’ van Inge van der Zwan- Dijkman een goede keus.

Dorien Maaskant-Stoutjesdijk schreef deze recensie als gastblogger voor Bestelbijdeauteur.nl. Zij is zelf ook auteur en heeft een eigen praktijk als o.a. massagetherapeut.

26-11-2024