Voor een waardevolle recensie die leuk is om te lezen
Blog door: Loes VorkRecensies voor Bijzondere boeken - blog voor lezers
Staat jouw boek op ons platform en wil je graag een recensie plaatsen in deze rubriek? Dan kun je zelf iemand benaderen om een recensie voor je te schrijven. We plaatsen maximaal één recensie per boek en accepteren alleen recensies van een bepaalde kwaliteit. Laat je recensent vooral deze aanwijzingen even lezen!
We willen een persoonlijk, eerlijk en opbouwend verslag dat mogelijke lezers helpt om in te kunnen schatten of het boek ook iets voor hen is. Het moet leuk zijn om de recensie te lezen, ook (juist) als je het boek en/of de auteur nog niet kent.
Daarbij kan de recensent de volgende dingen uitwerken, voor zover ze relevant zijn:
1. Waarom ben jij een goede raadgever over dit boek? Bijvoorbeeld omdat je een opleiding of achtergrond hebt op gebied van literatuur, werkt in de boekenwereld, expert of ervaringsdeskundige bent in het onderwerp waar het boek over gaat of het genre waarin het is geschreven.
2. Hoe hoorde je over het boek, hoe kwam het op je pad, waarom ging je het lezen? Het zijn vaak juist de kleine persoonlijke details die een recensie extra leuk maken. Maar let op: als je met elkaar een recensieruil hebt gedaan kun je dat beter niet vermelden.
3. Wat weet je van de auteur, ken je de auteur misschien persoonlijk, kun je iets vertellen over de achtergrond of expertise van de auteur?
4. Welke indruk geven omslag, titel en flaptekst je over zowel de inhoud van het boek als de professionaliteit van de uitgave? Zijn er bijzonderheden zoals dik of dun, soort kaft, illustraties, foto’s, opvallende opmaak? Wat straalt het boek uit? Het benoemen van de kwaliteit is extra belangrijk voor zelfuitgegeven boeken, omdat daarover helaas nog veel vooroordelen bestaan. Dus als je weet dat er is samengewerkt met professionele redactie, correctie en vormgeving is het verstandig om dat te benoemen.
5. Hoe verliep het leesproces voor jou persoonlijk.
6. Wat is het centrale thema in het boek, kort toegelicht zonder spoilers (dus geen uitgebreide samenvatting van het complete verhaal en ook geen kopie van de flaptekst)
7. Wat heeft het boek je persoonlijk gebracht (inzicht, ervaring, kennis, herkenning, troost etc.)
8. Aan wie zou je het boek wel of niet aanraden, en waarom?
Slechte punten mogen absoluut benoemd worden. Sterker nog, recensies die ook wat kritiekpuntjes bevatten, hebben meer zeggingskracht dan 100% jubelende boekbesprekingen. Maar schrijf geen recensie als je het boek niet oprecht kunt aanbevelen aan een specifieke groep lezers.
Er is geen maximum lengte, wel een minimum van ca. vijfhonderd woorden.
De recensie kan gemaild worden aan Loes.
Lees ook over recensies:
- Wat is een goede recensie?
- Een blogtour voor je boek, hoe doe je dat
- Waarom recensies belangrijk zijn voor je boek