Recensie van de roman ‘Het Mysterie’ door Viktor Matisse
Blog door: Wim van der Maaten‘Het Mysterie’ van Viktor Matisse is een aangrijpend en doordacht verhaal dat de lezer meeneemt door de ups en downs van een Nederlandse familie over de loop van een eeuw.
Op de omslag van de roman staat behalve de titel alleen de naam van de auteur ‘Viktor Matisse’ en de ondertitel ‘De zoektocht van een zoon’.
In die twee toevoegingen zit meteen het bijzondere van dit boek. De zoon is namelijk de auteur zelf, terwijl de naam ‘Viktor Matisse’ slechts een pseudoniem is: de werkelijke identiteit van de schrijver blijft buiten beeld. En dat heeft alles te maken met de inhoud van de roman. Het verhaal over het reilen en zeilen van de familie van Matisse is namelijk niet alleen emotioneel en mysterieus, maar soms ook ronduit schokkend. Ook is het einde van de geschiedenis uitermate verrassend. Het boek leest dan ook als een thriller, maar dan wel een thriller met veel autobiografische kenmerken.
U vraagt zich nu natuurlijk af hoe ik dat allemaal zo precies weet. Wel… dat zal ik u vertellen.
Nadat ik als wiskundige tientallen boeken heb geschreven, ben ik na mijn pensionering begonnen aan een serie kinderboeken met de bedoeling mijn steentje bij te dragen in de strijd tegen de steeds verdergaande ontlezing. En om die serie ‘aan het kind te brengen’, ben ik mijn eigen uitgeverij begonnen. Totdat een oude studievriend voor de deur stond met een manuscript onder zijn arm, waarna de rest zich laat raden.
Bijzondere kenmerken van de vormgeving
Het boek heeft een harde kaft met daarop een rustige afbeelding die goed past bij ‘De zoektocht van een zoon’. En ook verder is het een boek zonder veel opsmuk, zodat de aandacht van de lezer niet wordt afgeleid van de soms heftige gebeurtenissen in de familie Matisse. Maar het meest opmerkelijke aan de vormgeving is waarschijnlijk de aanwezigheid van een serie prachtige illustraties die niet alleen ‘meer zeggen dan duizend woorden’, maar die bovendien gemaakt zijn met behulp van artificiële intelligentie.
Een beschrijving van de inhoud
De roman begint in 1929, wanneer de hoofdpersoon Hans van Lienden als veertienjarige het verstikkende milieu ontvlucht waarin hij is opgegroeid. Daartoe doet hij zich voor als iemand met een religieuze roeping en treedt in een klooster. Maar als achttienjarige treedt hij weer uit en begint hij aan een glanzende carrière als uitgever. Ook zijn huwelijk met een meisje dat in ‘de prins op het witte paard’ gelooft, begint als een sprookje. Maar na een fatale misstap van Hans middenin de oorlog is plotseling het hele sprookje voorbij.
In de rest van de roman worden de gevolgen van de misstap steeds duidelijker: voor Hans zelf natuurlijk, maar ook voor zijn vrouw en zijn kinderen. Totdat uiteindelijk de jongste zoon van Hans, pas jaren na de dood van zijn vader, op zoek gaat naar de waarheid achter de gebeurtenissen uit het verleden. En daarbij wordt de lezer op een indringende wijze meegenomen in een mysterie dat uiteindelijk pas in 2023 wordt opgelost.
Het boek intrigeert door de historische context en de persoonlijke tragedies die achter de façades van een ogenschijnlijk normaal leven schuilgaan, en komt tot een hoogtepunt op het moment dat de moeizame zoektocht naar de waarheid eindigt in de vondst van een dossier in het Nationaal Archief in Den Haag.
Voor wie is dit boek een aanrader?
Deze roman is een absolute aanrader voor lezers die houden van complexe familieverhalen en historische mysteries. Het verhaal balanceert prachtig tussen verleden en heden en laat zien hoe de geheimen van het verleden de opeenvolgende generaties achtervolgen. Maar het verhaal geeft de lezer ook mee dat er altijd nog een wending mogelijk is.
Wim van der Maaten schreef deze recensie als gastblogger voor Bestelbijdeauteur.nl. Hij is de uitgever van Viktor Matisse. Sinds hun studietijd in Groningen zijn Wim en Viktor gezworen vrienden. Zij vormden daardoor een hecht team bij het maken van dit boek.