Het Koningszwaard

Auteurs: Royan van Velse

Bekijk deze Boekenkaft van Het Koningszwaard van Royan van Velse

€ 15,00

Trefwoorden: historische roman fictie provence frankrijk koninkrijk geschiedenis avontuur spanning riddertijd kroonprins romantiek tempeliers versailles

Fotograaf/illustrator: Martin Jansen

Volg de auteur online:

Over het boek:

Een historische roman over de Franse troonopvolger aan het eind van de 17e eeuw.

De geschiedenis is fictie, maar de fictie had zomaar werkelijkheid kunnen zijn in de strijd die volgt tussen de koning van Frankrijk en de stadhouder van de republiek van de Zeven Provinciën.

Een prachtig avontuur voor volwassenen en jongvolwassenen, rijkelijk geïllustreerd zoals het in die tijd gangbaar was in mooie boeken.

Aan het eind van de 17e eeuw wordt de Franse troonopvolger geboren. Zijn prille jeugd brengt hij door in het luxueuze paleis dat zijn vader heeft laten bouwen. Op veertienjarige leeftijd wordt hij samen met zijn boezemvriend Adriën naar de meest zuidelijke uithoek van het Rijk gestuurd om in een veiligere omgeving volwassen te worden. Tijdens de lange tocht daarheen geniet hij de bescherming van landheren die de tekens dragen van een vergane orde. Dezelfde tekens vindt hij terug op het grote en oude zwaard dat hij met zich meedraagt.

Als een gewone jongen leeft de kroonprins op een ruw en rotsachtig eiland dat wordt bewaakt door slechts een klein garnizoen. Hij ontdekt er het bestaan buiten het hof. Zijn drang naar avontuur, zijn nieuwsgierigheid naar het verborgen verleden en de vriendschappen die hij sluit in de jaren die hij daar incognito doorbrengt, bepalen de rest van zijn leven en zijn latere beleid als Koning.

Nadat hij zijn vader heeft opgevolgd trekt hij door een Europa dat zijn laatste wonden likt na vele oorlogen. Hij bezoekt daarbij ook de grote steden van de Zeven Provinciën. De Gouden Eeuw is net voorbij en de republiek die bestuurd wordt door een stadhouder, is in diep verval geraakt. In deze verwarrende tijd waarin de republiek afwisselend bondgenoot en tegenstander is van het Franse Rijk, lijkt de stadhouder de laatste vijand van de Koning te zijn. Hij roept de woede van Frankrijk over zich af en al snel worden de wapens opgepakt. Handelssteden staan weldra in lichterlaaie terwijl de hele bevolking wordt meegesleept in een ongelijke strijd tussen de twee mannen.

De historische fictie in het verhaal geeft ruimte tot zowel interpretatie als twijfel. De geheime genootschappen, de verborgen plaatsen en ook sommige gebeurtenissen berusten weliswaar op waarheid, maar honderden jaren zijn voorbij gegleden sindsdien. Fantasie en werkelijkheid komen uiteindelijk bijeen in een spannende roman. En alhoewel dit verhaal niet volledig is gebaseerd op louter historische feiten, had dit alles toch zomaar kunnen gebeuren. Als het maar iets anders was gelopen, dan was dit vandaag onze geschiedenis geweest.

Bekijk deze Boekenkaft van boek Het Koningszwaard van Royan van Velse

Over de auteur:

Royan van Velse (1963) heeft negen boeken gepubliceerd, waarvan er twee ook zijn verschenen in het Frans. Hij is jurist, maar schrijven is een van zijn passies die niets met zijn vakgebied te maken heeft. 

Royan is opgegroeid in het zuiden van Frankrijk. In zijn romans herken je de Provence en voel je zijn liefde voor de zee.

'Het Koningszwaard' is het eerste deel van een trilogie. Deel 2 is verschenen onder de titel 'Maxime I'.

Aanbevelingen:

Ik vond dit boek: Ik vond dit boek een reuze verrassing. Na net de laatste bladzijde te hebben dichtgeslagen van Het Koningszwaard (in de Franse vertaling van de auteur zelf) merk ik dat het me spijt dat ik het boek uit heb. Gelukkig ligt het vervolg, Maxime I, op me te wachten. Het voornamelijk gefingeerde verhaal, gebed en gebeiteld in de historische werkelijkheid, komt langzaam op gang, maar het geduld van de lezer wordt al snel beloond met een serie avonturen en plotwendingen die het boek een echte ‘page turner’ maken. Bovendien kan de lezer genieten van de prachtige opbouw en een groot aantal verrukkelijke zinswendingen die de beschreven gevechten bijna poëtisch maken. Ik heb ervan genoten!

Ik las dit boek als: Als geinteresseerde in de Franse geschiedenis, en al inwoonster van Frankrijk sinds nu 18 jaar.

Ik las dit boek omdat: omdat/doordat ik een interessante ontmoeting had met de schrijver tijdens een schijversweek in het Duitse Monschau waar hij en ik een paar van elkaars boeken hebben uitgewisseld.

Lees dit boek vooral als: je al iets avn de Franse geschiedenis afweet en het kunt waarderen als waarheid en fictie zo geraffineerd verweven zijn.

Naam: Rosemarijn Milo

Lees onze recensierichtlijnen

Royan van Velse schreef ook:

Maxime I

Royan van Velse

€ 15,00

historische roman fictie provence frankrijk koninkrijk geschiedenis avontuur spanning riddertijd kroonprins romantiek tempeliers versailles