Denk je dat je mij kunt helpen?

Hoe het is om in therapie te zijn

Auteurs: Loes Vork en Adriaan van 't Spijker

Bekijk deze Boekenkaft van Denk je dat je mij kunt helpen? van Loes Vork en Adriaan van 't Spijker

€ 21,99

Trefwoorden: Gezondheid, zelfhulp, psychotherapie, patronen, oud zeer, trauma, waargebeurd, interactie, gesprek

Fotograaf/illustrator: Portretfoto's: Hester Doove

Bekijk inkijkexemplaar:

Volg de auteur online:

Over het boek:

‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ is vaak het eerste wat een nieuwe cliënt vraagt aan een therapeut. Als je tijdelijk de weg kwijt bent of het niet lukt om in je eentje antwoorden op levensvragen te krijgen, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te roepen. In Denk je dat je mij kunt helpen? ervaar je het intensieve proces van therapie zowel vanuit de cliënt als de therapeut.

Het boek doet verslag van drie jaar intensieve psychotherapie. Openhartig, persoonlijk en niet zonder humor beschreven door zowel de cliënt als de hulpverlener. In ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ ervaar je het proces van therapie van heel dichtbij. Je krijgt een inkijkje in het proces van therapie en het effect van de therapeutische relatie.

‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ is vaak het eerste wat een nieuwe cliënt vraagt aan een therapeut. Steeds meer mensen nemen niet alleen verantwoordelijkheid voor hun lichamelijke conditie, maar ook voor hun geestelijke gezondheid. Toch is er weinig bekend over het therapeutische proces, want de gesprekken in de praktijk van een therapeut zijn uiteraard vertrouwelijk.

Zelfstandig ondernemer Loes liep vast, en vroeg hulp aan psycholoog Adriaan. Ze vertelt hoe ze zich voelt en wat er gebeurt in en door de gesprekken met de therapeut. Bij de start van de therapie schrijft ze: ‘Ik voel me waardeloos en in paniek. Het leven kost me veel energie. Het ligt aan mij. Er is iets met mij. Maar is het wel terecht dat ik om de hulp van een psycholoog vraag? Wanneer ‘mag’ dat? Zijn mijn problemen wel ernstig genoeg?’

Psycholoog en psychotherapeut Adriaan reageert op de teksten van Loes met een toelichting op processen zoals rouw en van jezelf leren houden. Maar hij vertelt bijvoorbeeld ook waarom hij zo van zijn vak houdt én wat hij er lastig aan vindt en hoe het voor hemzelf was om in leertherapie te zijn.

Het boek is interessant voor mensen die zelf werken aan hun geestelijke gezondheid, maar ook voor therapeuten en coaches.

Op de site van het boek kun je extra blogs lezen van Loes Vork, over het boek en aanverwante onderwerpen. Via deze site kun je ook contact opnemen voor lezingen en workshops.

Bram Bakker schreef het voorwoord voor ons boek:

Voorwoord

Om psychotherapeut of psychiater te worden moet je zelf ook een beetje therapie ondergaan. In mijn geval was het nog erger: ik zat al met allerlei problemen bij de studentenpsycholoog ver voordat ik met de opleiding tot psychiater begon… en veertig jaar later ga ik nog steeds regelmatig naar een wijze oudere dame, die me tegen betaling helpt om de problemen die ik ontmoet beter te begrijpen.

Eerder in het leven was het best noodzakelijk, die psychotherapie. Inmiddels is het een vorm van luxe die ik mezelf toesta. Ik ben dol op psychotherapie, ik houd er nooit meer mee op! Ik betaal het zelf trouwens…

Psychotherapie is de afgelopen decennia gelukkig steeds meer gemeengoed geworden. Steeds minder mensen voelen zich er nog beschaamd over om hardop uit te spreken dat ze ‘in therapie’ zijn. Het is uiteindelijk toch niet veel meer of minder dan verantwoording nemen voor je eigen welbevinden, net als sporten of een yogales volgen. Toch weten weinig mensen precies wat psychotherapie behelst. ‘Je praat met iemand die daarin is opgeleid over je problemen,’ hoorde ik ooit als definitie.

En dat klopt wel zo’n beetje. Maar, er valt veel meer over te zeggen. Vanuit het perspectief van de cliënt allereerst, maar zeker ook vanuit de psychotherapeut. Hoe leer je elkaar kennen? Wat zijn de precieze kaders? Wat wordt er wel en niet besproken? Wat gebeurt er in de loop van zo’n traject allemaal?

Er zijn vele vormen van psychotherapie en er zijn veel soorten problemen die aan de orde kunnen komen. Maar ook de persoonlijkheid van degene die hulp zoekt is een belangrijke variabele in wat er gebeurt, en die van de therapeut evenzeer. ‘In psychotherapie wordt gewerkt aan het kloppend maken van iemands verhaal,’ zei een ervaren psychotherapeut ooit tegen me, en dat is tot de dag van vandaag de mooiste omschrijving die ik heb gehoord. Psychotherapie is ook een intieme, persoonlijke ontmoeting tussen twee mensen. Het moet een veilige plek zijn, waar heldere afspraken en duidelijke grenzen gelden. Anders zal de uitkomst nooit optimaal kunnen zijn voor degene die de hulp heeft ingeroepen van een therapeut.

Ik heb een aantal therapeuten versleten. En steeds was de ontmoeting anders. Door de omstandigheden waarin we elkaar spraken, door wie ik op dat moment was, maar zeker ook door de persoon van de psychotherapeut tegenover me.

Dit boek biedt een bijzonder inkijkje in de spreekkamer van zo’n therapeut. Loes had de grote moed zich daarvoor open te stellen, maar Adriaan ging het persoonlijke ook niet uit de weg. In psychotherapie wordt er gewerkt aan een persoonlijk verhaal, van twee kanten. In dit boek kijk je mee in de keuken. Het is geen technische beschouwing, je wordt er als lezer echt in meegenomen. En geloof me: dat is heel bijzonder. Veel leesplezier!

Bram Bakker

Psyche - Psychologie - Psychotherapie - Coaching - Leertherapie - Zelfliefde - Zelfkennis - Patronen - Oud Zeer - Therapeutische relatie - Persoonlijke ontwikkeling - Veranderen - Compassie - Empathie - Depressie - Dysthyme stoornis - Hooggevoelig - Hoogbegaafd - Autisme - Oud zeer - Diagnose - Huisarts - HSP - Hoogsensitief - Trauma - Mentale gezondheid - Gezondheid - Gezin - Relatie - Ondernemen - ZZP - Hulp vragen - Autobiografisch - Zorg - Cliënt - Patiënt - Veiligheid - Verdriet - Rouw - Zelfhulp - Zelfzorg - Zelfhulpboek - Psychiater - Psychologie

Bekijk deze Boekenkaft van boek Denk je dat je mij kunt helpen? van Loes Vork en Adriaan van 't Spijker

Over de auteur:

Loes Vork (1969) is communicatiedeskundige en zelfstandig ondernemer. Als ze zich langere tijd niet goed voelt, roept ze de hulp in van psycholoog Adriaan.  
Adriaan van ‘t Spijker (1966) is psycholoog en psychotherapeut. Hij helpt mensen hun veerkracht in te zetten om hun leven (opnieuw) vorm te geven. Daarnaast doceert Adriaan communicatie, samenwerking en reflectievaardigheden aan het Erasmus MC

Loes is als communicatiedeskundige en zelfstandig ondernemer gewend om de touwtjes in handen te nemen. Als ze zich langere tijd niet goed voelt, probeert ze dan ook uit alle macht om het zelf op te lossen. Totdat ze beseft dat dit niet lukt. Dan roept ze de hulp in van psycholoog Adriaan. Denk je dat je mij kunt helpen? is het tweede boek van Loes, eerder verscheen Uitgelezen, een boek over ‘boekselen’. Loes woont in Gouda, is getrouwd en moeder van een zoon en dochter.

Adriaan is psycholoog en psychotherapeut en werkt als zzp’er in een praktijk voor psychologie en psychotherapie in Schoonhoven. Hij helpt mensen hun veerkracht in te zetten om hun leven (opnieuw) vorm te geven. Daarnaast doceert Adriaan communicatie, samenwerking en reflectievaardigheden aan het Erasmus MC in Rotterdam. Adriaan woont in Schoonhoven, is getrouwd en vader van twee dochters en twee zonen.

Aanbevelingen:

Ik vond dit boek: Ik heb het boek met veel plezier gelezen en vond veel herkenning in zowel het cliëntperspectief als het therapeutperspectief. Het boek vertelt in korte verhalen, ervaringen en anekdotes een dappere zoektocht van een cliënt, afgewisseld met ervaringen van haar psycholoog en hoe hij naar de therapie en zijn cliënt kijkt. Het boek nodigt uit tot lezen, herlezen en tot bezinning. Het lukte me niet het boek in één ruk uit te lezen. Door de losse verhalen en wisseling van perspectief, dan weer cliënt dan weer therapeut, werd ik niet het verhaal ingezogen. Twee maanden lag het boek op mijn nachtkastje, iedere avond las ik een aantal stukjes en kon ik mijn gedachten erover laten gaan. De toon van de auteurs is openhartig, onderzoekend, eerlijk met hier en daar een flinke dosis humor. Ik hou van echte verhalen die vanuit het hart worden verteld. Het is Loes en Adriaan gelukt een mooi, compleet en oprecht verhaal te vertellen over hoe het is om in therapie te zijn. Loes voelt zich al heel lang slecht, zoekt hulp, krijgt een diagnose en kan voor het eerst erkennen dat ze zich niet aanstelt. Langzaam wordt duidelijk hoe moeilijk ze het vindt om te praten, hoe ze kan verdwijnen in gedachten en in lange stilten. Het is een worsteling om uit haar schulp te kruipen en dingen bespreekbaar te maken. Als meisje groeide Loes op in een gezin met hardwerkende en kritische ouders. Er werd nooit iets aan haar gevraagd. Het volgende beeld van dat kleine meisje is me na het lezen bijgebleven: Na een fietstocht over de dijk van enkele kilometers komt zij te laat aan op school. Het plein is leeg, de deur is dicht en ze kan niet bij de deurbel. Huilend en helemaal alleen fietst zij terug naar huis, krijgt onderweg hulp van een kennis die met haar naar school gaat en helpt bij het aanbellen. Eenmaal binnen krijgt ze een standje van de hoofdmeester. Loes leerde op een heel jonge leeftijd om alles in haar eentje op te lossen terwijl ze daar nog helemaal niet toe in staat was. Met deze bril (ik ben alleen, niemand vraagt iets, niemand helpt mij) kijkt ze nog altijd naar de wereld terwijl de wereld waarin ze opgroeide allang voorbij is. Het is haar imprint, haar programma geworden die ze op vele situaties in het hier en nu projecteert. Door psychotherapie leert ze langzaam haar gedrag te herkennen en te veranderen. Ze leert te praten, ruimte in te nemen, hulp te vragen, voor zichzelf op te komen en maken de negatieve oordelen naar zichzelf ruimte voor zelfcompassie. Adriaan is psychotherapeut, betrokken, empathisch, professioneel in zijn vak, maar ook mens. Hij kan chaotisch zijn, vergeet wel eens zijn mail te lezen of te beantwoorden en heeft moeite met afscheid nemen van cliënten aan het einde van een traject. Het niet beantwoorden van de mail van zijn client is een rode draad in zowel het proces van Loes als een eerlijke zelfreflectie van zichzelf in zijn therapeutschap. Niet alleen het mentale welzijn staat centraal in boek, ook het fysieke welzijn krijgt veel aandacht. Mens sana in corpere sano. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Ik spreek uit ervaring hoe belangrijk het is om lichaamsignalen te leren herkennen. Ik herken de vragen die Loes zichzelf regelmatig stelt of de therapie wel helpt, of de hulpvraag wel duidelijk genoeg is, wat ze nu eigenlijk aan het doen zijn en of ze wel progressie maakt. Psychotherapie is langdurig behandeltraject, daar heb ik als cliënt ervaring mee. Ook verschillende kortdurende therapieën volgde ik, maar mijn zoektocht ging door omdat het niet afdoend was. Ik heb uiteindelijk een middellange therapievorm gevonden die ik prettig vind werken. Concreet, to-the-point, gericht op autonomie en vergroten van interne locus of control. Ook geschikt om vraagstukken in het therapeutschap aan te pakken met behulp van supervisie. Wellicht willen jullie hier meer over weten? Bijzonder is hoe het boek eindigt met hoe de therapeut-cliënt relatie veranderde in een samenwerking om met elkaar een boek te schrijven. Loes: “Ik zie hem nu niet alleen frontaal maar ook van opzij.” De titel refereert naar de vraag van iedere client die denkt dat hij een hopeloze casus is. Op de groene kaft van de paperback staat een afbeelding van een boom. Het lijkt op een afdruk van een linosnede. De boom groeit met stevige wortels in de grond en de bladeren groeien door de gele reliëf letters in spot uv-lak heen. Prachtig metaforisch beeld. Als ik denk aan de titel: “Denk je dat je mij kunt helpen?” Dan moet het antwoord wel “Ja” zijn. Een uitnodigende uitstraling waarover is nagedacht. De flaptekst dekt de inhoud van het verhaal. Als je het boek openslaat kun je aan de binnenkant van de soft-cover kennismaken met de auteurs via een professionele foto en een korte introductie. Als je na het uitlezen van het boek de cover dichtslaat heb je ze leren kennen en kun je alleen maar van deze mensen houden. Iedereen die op zoek durft te gaan, in de spiegel durft te kijken, zijn pijn durft aan te kijken, en deze pijn durft te doorleven, iedereen die dát allemaal durft, behoort tot de dappersten der dapperen. Maar als je zo’n intens proces dan ook nog eens durft te delen met een groter publiek in de vorm van een boek verdien je alle sterren van de hemel. Een diepe buiging voor de auteurs. Tot slot: Hou je van knutselen en van boeken dan is het boek ‘Boekselen’ van Loes Vork een echte aanrader. Ik mocht deze samen met ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ in een postpakket ontvangen. Door de boeksel-kracht van Loes, was het een feest om deze twee boeken uit te pakken. Heel inspirerend. Dank! Recensie door: Jolanda Tijmstra, auteur ‘Basta! Er is écht alleen maar liefde’(2024)

Ik las dit boek als: Zowel vanuit mijn ervaringsdeskundigheid als cliënt als mijn expertise als beeldend therapeut en PRI (Past Reality Integration) therapeut las ik dit boek.

Ik las dit boek omdat: In ruil voor een recensie-exemplaar schrijf ik een eerlijke recensie voor Loes en Adriaan.

Lees dit boek vooral als: Het boek is geschikt voor cliënten die therapie overwegen en twijfels hebben, maar ook voor cliënten die therapie volgen of gevolgd hebben. Het verhaal is zo herkenbaar; de twijfels, de vragen, de angsten, de onzekerheden, de eindeloze stroom aan gedachten, zelfkritiek, boosheid, geen hulp kunnen of durven vragen, de pieken en de dalen in een proces. Het boek is ook interessant voor therapeuten die een kijkje in andermans keuken willen krijgen.

Naam: Jolanda Tijmstra

Ik vond dit boek: zeer prettig om te lezen. Verrassend hoe het onderwerp tegelijk luchtig én zeer serieus behandeld wordt. Wat mij vooral aansprak, is het realistische beeld van een (sterke) vrouw die zoekende is. Het is soms (erg) zwaar en toch komt ze er zelf uit. Natuurlijk met behulp van de therapeut, maar toch, haar humor, haar wil, haar ... Bijzonder!

Ik las dit boek als: expert in (oplossingsgericht) coachen, expert in boeken lezen over coachen en als auteur.

Ik las dit boek omdat: ik Loes ken als een gedreven onderneemster en heb een deel gevolgd heb van de laatste fase van het boek uitbrengen. Ik ben voor alle (toekomstige) lezers heel blij dat dit gelukt is.

Lees dit boek vooral als: je een 'inkijkje' wilt hebben in het dagelijks leven van iemand (een onderneemster) die therapie volgt. Als je geïnteresseerd bent in de keuzes die gemaakt (moeten) worden en de bijbehorende gedachten, gevoelen en acties van cliënt en therapeut. Als je verrast wilt worden door de ongebruikelijke wijze van het beschrijven van een zoektocht naar hulp / een zoektocht naar het geven van hulp.

Lees dit boek vooral NIET als: je een theoretische, afstandelijk beschrijving wilt lezen over therapie en/of als je denkt dat je alles al weet.

Naam: Ella de Jong

Ik vond dit boek: Loes, geweldige Loes, Toen ik begin 2022 hoorde van je boek, had ik niet kunnen vermoeden hoe dit boek mij zou intrigeren. Vanaf het voorwoord door Bram Bakker, die niet echt hoog in mijn favorietenlijst stond, werk ik ‘gepakt’. Het was lang geleden dat een boek mij zo bezighield, meenam. Afspraken werden verplaatst, want eerst het boek! Ik wil jou (en Adriaan) bedanken voor jullie eerlijkheid, jullie humor. Ze gaven mij de bevestiging dat ik in al mijn psychiatrie jaren goed bezig was door mezelf te zijn. Deze zelfde houding heb ik nu in mijn huidige werkzaamheden nog steeds. Ik vind het heerlijk om een inkijkje te geven in mijn leven / ervaringen om zo voor mijn cliënten de drempel te verlagen. Ik heb jouw boek inmiddels een paar keer geadviseerd aan mensen die dachten er met een paar sessies ‘vanaf’ te zijn. De bewandelde weg wordt treffend weergegeven, soms pijnlijk, soms inzicht gevend, soms gewoon met een lach. Eigenlijk vind ik dat het boek tot het verplichte leesvoer moet horen van iedereen die in de geestelijke gezondheidszorg wil werken. Ik zal het dan ook van harte aanbevelen! Lieve, dappere Loes, dank je wel dat ik een stukje met je mee mocht wandelen. Met het grootste respect en bewondering groet ik je.

Naam: Patries, Baijer Mediation

Ik vond dit boek: Helder en prettig geschreven. Het geeft je een inkijkje in het werk van een therapeut en een client. Loes heeft op subtiele wijze de interactie beschreven. Ik zag Loes a.h.w. voor me.

Ik las dit boek als: Vorig jaar ben ik een coach praktijk gestart. Ik mag als (wandel)coach een periode mee lopen op de levensweg van degene die bij mij ondersteuning heeft aangevraagd. Mijn doel is om mensen in hun kracht te zetten en door mijn vraagstelling in de gesprekken hen zelf tot inzichten te laten komen. Ik was benieuwd hoe Adriaan van 't Spijker dit als therapeut doet.

Ik las dit boek omdat: Ik Loes Vork ken vanuit communicatie en marketing advies. Ik was benieuwd hoe zij het 'in therapie zijn' ervaren heeft.

Lees dit boek vooral als: Je overweegt om in therapie te gaan. Het boek schetst een zorgvuldig beeld vanuit de therapeut en degene die de therapie ondergaat.

Naam: Sandra

Lees onze recensierichtlijnen

Loes Vork schreef ook:

Kerst

12 DIY's van boekselen (Miniboekje met maak-het-zelf beschrijvingen)

Loes Vork

€ 7,50

Kerstmis zelf maken knutselen papier boekpapier kerstvakantie feestdagen werkbladen boekrecycle sterren lesidee kerst kerstboom kerstkaart hobby

Denk je dat je mij kunt helpen?

Hoe het is om in therapie te zijn

Loes Vork en Adriaan van 't Spijker

€ 21,99

Psychologie, therapie, therapeutische relatie, coaching, mentale gezondheid, non-fictie, autobiografisch

Hart

9 DIY's van Boekselen (Miniboekje met maak-het-zelf beschrijvingen)

Loes Vork

€ 6,50

Liefde Valentijn liefs creatief knutselen hangertje papier DIY envelop inpakken slingers zelfmaak cadeautjes lesidee feestje boekrecycle hobby trouwen