Auteurs: Loes Vork en Adriaan van 't Spijker
Trefwoorden: Gezondheid, zelfhulp, psychotherapie, patronen, oud zeer, trauma, waargebeurd, interactie, gesprek
Fotograaf/illustrator: Portretfoto's: Hester Doove
‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ is vaak het eerste wat een nieuwe cliënt vraagt aan een therapeut. Als je tijdelijk de weg kwijt bent of het niet lukt om in je eentje antwoorden op levensvragen te krijgen, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te roepen. In Denk je dat je mij kunt helpen? ervaar je het intensieve proces van therapie zowel vanuit de cliënt als de therapeut.
Het boek doet verslag van drie jaar intensieve psychotherapie. Openhartig, persoonlijk en niet zonder humor beschreven door zowel de cliënt als de hulpverlener. In ‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ ervaar je het proces van therapie van heel dichtbij. Je krijgt een inkijkje in het proces van therapie en het effect van de therapeutische relatie.
‘Denk je dat je mij kunt helpen?’ is vaak het eerste wat een nieuwe cliënt vraagt aan een therapeut. Steeds meer mensen nemen niet alleen verantwoordelijkheid voor hun lichamelijke conditie, maar ook voor hun geestelijke gezondheid. Toch is er weinig bekend over het therapeutische proces, want de gesprekken in de praktijk van een therapeut zijn uiteraard vertrouwelijk.
Zelfstandig ondernemer Loes liep vast, en vroeg hulp aan psycholoog Adriaan. Ze vertelt hoe ze zich voelt en wat er gebeurt in en door de gesprekken met de therapeut. Bij de start van de therapie schrijft ze: ‘Ik voel me waardeloos en in paniek. Het leven kost me veel energie. Het ligt aan mij. Er is iets met mij. Maar is het wel terecht dat ik om de hulp van een psycholoog vraag? Wanneer ‘mag’ dat? Zijn mijn problemen wel ernstig genoeg?’
Psycholoog en psychotherapeut Adriaan reageert op de teksten van Loes met een toelichting op processen zoals rouw en van jezelf leren houden. Maar hij vertelt bijvoorbeeld ook waarom hij zo van zijn vak houdt én wat hij er lastig aan vindt en hoe het voor hemzelf was om in leertherapie te zijn.
Het boek is interessant voor mensen die zelf werken aan hun geestelijke gezondheid, maar ook voor therapeuten en coaches.
Op de site van het boek kun je extra blogs lezen van Loes Vork, over het boek en aanverwante onderwerpen. Via deze site kun je ook contact opnemen voor lezingen en workshops.
Bram Bakker schreef het voorwoord voor ons boek:
Voorwoord
Om psychotherapeut of psychiater te worden moet je zelf ook een beetje therapie ondergaan. In mijn geval was het nog erger: ik zat al met allerlei problemen bij de studentenpsycholoog ver voordat ik met de opleiding tot psychiater begon… en veertig jaar later ga ik nog steeds regelmatig naar een wijze oudere dame, die me tegen betaling helpt om de problemen die ik ontmoet beter te begrijpen.
Eerder in het leven was het best noodzakelijk, die psychotherapie. Inmiddels is het een vorm van luxe die ik mezelf toesta. Ik ben dol op psychotherapie, ik houd er nooit meer mee op! Ik betaal het zelf trouwens…
Psychotherapie is de afgelopen decennia gelukkig steeds meer gemeengoed geworden. Steeds minder mensen voelen zich er nog beschaamd over om hardop uit te spreken dat ze ‘in therapie’ zijn. Het is uiteindelijk toch niet veel meer of minder dan verantwoording nemen voor je eigen welbevinden, net als sporten of een yogales volgen. Toch weten weinig mensen precies wat psychotherapie behelst. ‘Je praat met iemand die daarin is opgeleid over je problemen,’ hoorde ik ooit als definitie.
En dat klopt wel zo’n beetje. Maar, er valt veel meer over te zeggen. Vanuit het perspectief van de cliënt allereerst, maar zeker ook vanuit de psychotherapeut. Hoe leer je elkaar kennen? Wat zijn de precieze kaders? Wat wordt er wel en niet besproken? Wat gebeurt er in de loop van zo’n traject allemaal?
Er zijn vele vormen van psychotherapie en er zijn veel soorten problemen die aan de orde kunnen komen. Maar ook de persoonlijkheid van degene die hulp zoekt is een belangrijke variabele in wat er gebeurt, en die van de therapeut evenzeer. ‘In psychotherapie wordt gewerkt aan het kloppend maken van iemands verhaal,’ zei een ervaren psychotherapeut ooit tegen me, en dat is tot de dag van vandaag de mooiste omschrijving die ik heb gehoord. Psychotherapie is ook een intieme, persoonlijke ontmoeting tussen twee mensen. Het moet een veilige plek zijn, waar heldere afspraken en duidelijke grenzen gelden. Anders zal de uitkomst nooit optimaal kunnen zijn voor degene die de hulp heeft ingeroepen van een therapeut.
Ik heb een aantal therapeuten versleten. En steeds was de ontmoeting anders. Door de omstandigheden waarin we elkaar spraken, door wie ik op dat moment was, maar zeker ook door de persoon van de psychotherapeut tegenover me.
Dit boek biedt een bijzonder inkijkje in de spreekkamer van zo’n therapeut. Loes had de grote moed zich daarvoor open te stellen, maar Adriaan ging het persoonlijke ook niet uit de weg. In psychotherapie wordt er gewerkt aan een persoonlijk verhaal, van twee kanten. In dit boek kijk je mee in de keuken. Het is geen technische beschouwing, je wordt er als lezer echt in meegenomen. En geloof me: dat is heel bijzonder. Veel leesplezier!
Bram Bakker
Psyche - Psychologie - Psychotherapie - Coaching - Leertherapie - Zelfliefde - Zelfkennis - Patronen - Oud Zeer - Therapeutische relatie - Persoonlijke ontwikkeling - Veranderen - Compassie - Empathie - Depressie - Dysthyme stoornis - Hooggevoelig - Hoogbegaafd - Autisme - Oud zeer - Diagnose - Huisarts - HSP - Hoogsensitief - Trauma - Mentale gezondheid - Gezondheid - Gezin - Relatie - Ondernemen - ZZP - Hulp vragen - Autobiografisch - Zorg - Cliënt - Patiënt - Veiligheid - Verdriet - Rouw - Zelfhulp - Zelfzorg - Zelfhulpboek - Psychiater - Psychologie
Loes Vork (1969) is communicatiedeskundige en zelfstandig ondernemer. Als ze zich langere tijd niet goed voelt, roept ze de hulp in van psycholoog Adriaan.
Adriaan van ‘t Spijker (1966) is psycholoog en psychotherapeut. Hij helpt mensen hun veerkracht in te zetten om hun leven (opnieuw) vorm te geven. Daarnaast doceert Adriaan communicatie, samenwerking en reflectievaardigheden aan het Erasmus MC
Loes is als communicatiedeskundige en zelfstandig ondernemer gewend om de touwtjes in handen te nemen. Als ze zich langere tijd niet goed voelt, probeert ze dan ook uit alle macht om het zelf op te lossen. Totdat ze beseft dat dit niet lukt. Dan roept ze de hulp in van psycholoog Adriaan. Denk je dat je mij kunt helpen? is het tweede boek van Loes, eerder verscheen Uitgelezen, een boek over ‘boekselen’. Loes woont in Gouda, is getrouwd en moeder van een zoon en dochter.
Adriaan is psycholoog en psychotherapeut en werkt als zzp’er in een praktijk voor psychologie en psychotherapie in Schoonhoven. Hij helpt mensen hun veerkracht in te zetten om hun leven (opnieuw) vorm te geven. Daarnaast doceert Adriaan communicatie, samenwerking en reflectievaardigheden aan het Erasmus MC in Rotterdam. Adriaan woont in Schoonhoven, is getrouwd en vader van twee dochters en twee zonen.
Ik vond dit boek: zeer prettig om te lezen. Verrassend hoe het onderwerp tegelijk luchtig én zeer serieus behandeld wordt. Wat mij vooral aansprak, is het realistische beeld van een (sterke) vrouw die zoekende is. Het is soms (erg) zwaar en toch komt ze er zelf uit. Natuurlijk met behulp van de therapeut, maar toch, haar humor, haar wil, haar ... Bijzonder!
Ik las dit boek als: expert in (oplossingsgericht) coachen, expert in boeken lezen over coachen en als auteur.
Ik las dit boek omdat: ik Loes ken als een gedreven onderneemster en heb een deel gevolgd heb van de laatste fase van het boek uitbrengen. Ik ben voor alle (toekomstige) lezers heel blij dat dit gelukt is.
Lees dit boek vooral als: je een 'inkijkje' wilt hebben in het dagelijks leven van iemand (een onderneemster) die therapie volgt. Als je geïnteresseerd bent in de keuzes die gemaakt (moeten) worden en de bijbehorende gedachten, gevoelen en acties van cliënt en therapeut. Als je verrast wilt worden door de ongebruikelijke wijze van het beschrijven van een zoektocht naar hulp / een zoektocht naar het geven van hulp.
Lees dit boek vooral NIET als: je een theoretische, afstandelijk beschrijving wilt lezen over therapie en/of als je denkt dat je alles al weet.
Naam: Ella de Jong
Ik vond dit boek: Loes, geweldige Loes, Toen ik begin 2022 hoorde van je boek, had ik niet kunnen vermoeden hoe dit boek mij zou intrigeren. Vanaf het voorwoord door Bram Bakker, die niet echt hoog in mijn favorietenlijst stond, werk ik ‘gepakt’. Het was lang geleden dat een boek mij zo bezighield, meenam. Afspraken werden verplaatst, want eerst het boek! Ik wil jou (en Adriaan) bedanken voor jullie eerlijkheid, jullie humor. Ze gaven mij de bevestiging dat ik in al mijn psychiatrie jaren goed bezig was door mezelf te zijn. Deze zelfde houding heb ik nu in mijn huidige werkzaamheden nog steeds. Ik vind het heerlijk om een inkijkje te geven in mijn leven / ervaringen om zo voor mijn cliënten de drempel te verlagen. Ik heb jouw boek inmiddels een paar keer geadviseerd aan mensen die dachten er met een paar sessies ‘vanaf’ te zijn. De bewandelde weg wordt treffend weergegeven, soms pijnlijk, soms inzicht gevend, soms gewoon met een lach. Eigenlijk vind ik dat het boek tot het verplichte leesvoer moet horen van iedereen die in de geestelijke gezondheidszorg wil werken. Ik zal het dan ook van harte aanbevelen! Lieve, dappere Loes, dank je wel dat ik een stukje met je mee mocht wandelen. Met het grootste respect en bewondering groet ik je.
Naam: Patries, Baijer Mediation
Ik vond dit boek: Helder en prettig geschreven. Het geeft je een inkijkje in het werk van een therapeut en een client. Loes heeft op subtiele wijze de interactie beschreven. Ik zag Loes a.h.w. voor me.
Ik las dit boek als: Vorig jaar ben ik een coach praktijk gestart. Ik mag als (wandel)coach een periode mee lopen op de levensweg van degene die bij mij ondersteuning heeft aangevraagd. Mijn doel is om mensen in hun kracht te zetten en door mijn vraagstelling in de gesprekken hen zelf tot inzichten te laten komen. Ik was benieuwd hoe Adriaan van 't Spijker dit als therapeut doet.
Ik las dit boek omdat: Ik Loes Vork ken vanuit communicatie en marketing advies. Ik was benieuwd hoe zij het 'in therapie zijn' ervaren heeft.
Lees dit boek vooral als: Je overweegt om in therapie te gaan. Het boek schetst een zorgvuldig beeld vanuit de therapeut en degene die de therapie ondergaat.
Naam: Sandra
Loes Vork en Adriaan van 't Spijker
€ 21,99
Psychologie, therapie, therapeutische relatie, coaching, mentale gezondheid, non-fictie, autobiografisch
Loes Vork
€ 32,50
Creativiteit taalplezier tekenen lesideeën ontspanning zelfreflectie zelfhulp found poetry artjournal creatief collage recycle hobby journaling
Gebruik een afgedankt boek (dat je niet meer wil lezen) als een plek waar je heerlijk kunt spelen met woorden, je creativiteit op gang brengt, ontspant en inspiratie vindt. In dit boek beschrijft Loes Vork stap voor stap hoe je dit zelf kunt doen, met opdrachten, voorbeelden en persoonlijke verhalen.
Lees verder
Loes Vork (1969) is Neerlandicus en geeft sinds 2009 workshops in de creatieve techniek 'Boekselen'. Ze voegt allerlei technieken op en met boekpagina's samen tot een toegankelijke hobby waar iedereen mee uit de voeten kan. Ook als je niet creatief bent of niet kunt tekenen!
Lees verder
Loes Vork
€ 7,50
Kerstmis zelf maken knutselen papier boekpapier kerstvakantie feestdagen werkbladen boekrecycle sterren lesidee kerst kerstboom kerstkaart hobby
Loes Vork
€ 6,50
Liefde Valentijn liefs creatief knutselen hangertje papier DIY envelop inpakken slingers zelfmaak cadeautjes lesidee feestje boekrecycle hobby trouwen