Auteurs: Robert Brouwer
Trefwoorden: eenzaamheid, onvervuld verlangen, passiviteit, fantasie, melancholie, humor, zelfspot, frustratie, moeder, debuut, shortlist Vervoort Prijs 2024
De eenzame 58-jarige Martin Molle verlangt naar een warm en liefdevol
leven, sinds zijn vrouw Helena hem jaren geleden verliet. Martins
verlangen wordt niet vervuld, doordat hij zijn dagen slechts weet te
vullen met wanhopige fantasieën – onder andere over Valerie, een
30-jarige studente fotografie. Intussen ligt de moeder van Martin op
sterven. Zijn enige vriend, Norbert, slaagt in het leven, waar Martin op
alle fronten faalt. Toch valt er in dit verhaal genoeg te lachen, het is wonderlijk...
ISBN 9789083344904
Nederlandse novelle
156 pagina’s
paperback
€ 20,00
Van de achterflap:
Het zou zo gebeurd zijn, ik hoefde alleen maar de steen op te tillen en met kracht op haar hoofd te laten neerkomen. Dan was ze dood. Dat was haar verdiende loon.
Robert Brouwer woont in Arnhem. Hij studeerde aan de Schrijversvakschool in Amsterdam en slaagde met de novelle Café Terminus. Na zijn afstuderen bracht hij de nodige verbeteringen aan in het verhaal. Café Terminus is zijn debuut. Foto auteur: Jane Dekkers.
Ik vond dit boek: Prachtig en raak! ****** Het boek van Robert Brouwer is stijlvol ontworpen, zowel omslag als binnenwerk (fijn, klassiek lettertype). De omslag is blauwgrijs van kleur met witte letters, ingetogen en helder. De foto in blauwtinten op de voorzijde is een beetje raadselachtig. Twee mensen staan verscholen onder een boom, je ziet alleen de benen en voeten, met een tas op de stoep en geparkeerde fietsen. ****** De flaptekst is korter dan gebruikelijk. ‘Het zou zo gebeurd zijn: ik hoefde alleen maar de steen op te tillen en met kracht op haar hoofd te laten neerkomen. Dan was ze dood. Dat was haar verdiende loon.’ De binnenzijde van de omslag bevat een leesrapport van Schrijversvakschool Amsterdam en een ultrakorte bio van Robert Brouwer met auteursfoto. Café Terminus is zijn debuut. De opdracht van E.M. Cioran refereert aan zelfdoding. In combinatie met de titel Café Terminus vraag ik me af wat voor boek ik in handen heb. Is dit een moordzaak, een thriller of een neerslachtig verhaal? Wat wordt er beëindigd? Hopelijk is het niet alleen kommer en kwel in dit boek! ****** Maar al meteen in de eerste alinea heeft Robert Brouwer me als lezer te pakken. Hoofdpersoon Martin Molle introduceert de schrijver Norbert Heiltjes, zijn bewonderenswaardige vriend: ‘Ik bewonder hem om zijn dadendrang en doelgerichtheid. Hij maakt af waar hij aan begint. Als hij de heg moet snoeien, snoeit hij de heg. Dit is bij wijze van preken, want hij heeft geen heg.’ ****** Wat een fijne, originele schrijfstijl. Raak, met een subtiele, droge humor. Ik heb eigenlijk weinig tijd maar lees in één avond door tot halverwege het boek. Pas maanden later kom ik eraan toe om het boek weer op te pakken en dan begin ik opnieuw, om het nu wel in korte tijd uit te lezen. ****** Het is misschien geen gezellig of vrolijk boek. Het verlangen naar verbinding, in combinatie met onvermogen, is pijnlijk herkenbaar. Maar het boek heeft toch ook iets luchthartigs of laconieks. De stijl is compact en toegankelijk. De auteur moet zijn zinnen zorgvuldig hebben gecomponeerd; eenvoudig schrijven is immers moeilijk. Er staat geen woord te veel in dit boek. ****** Ik geniet ervan hoe de hoofdpersoon doordraaft in zijn gedachten, maar ook ineens een andere richting in kan slaan of met hetzelfde gemak het tegenoverstelde beweert. Er staan rake observaties en conclusies in die ik nog wel eens na wil lezen. De verhaallijn wordt origineel afgerond. Kortom: een fijn boek over een personage dat ongeschikt ‘zou zijn voor een verhaal, laat staan voor een roman’. Het is dan wel een novelle, maar: lekker tóch!
Ik las dit boek als: Ik ben neerlandica, auteur en oprichter van het online boekenplatform Bestelbijdeauteur.nl.
Ik las dit boek omdat: Ik ontmoette Robert tijdens een bijeenkomst voor auteurs, waar we onze boeken ruilden. Ik las zijn boek met veel plezier!
Lees dit boek vooral als: eenzaamheid een thema is waarvoor je belangstelling hebt. En als je houdt van een raak en zorgvuldig woordgebruik.
Naam: Loes Vork
Ik vond dit boek: zeer aangenaam. Een boek met een Revistische droogheid waar ik meermaals van in de lach schoot. Het zelfbeklag van de hoofdpersoon en zijn onvermogen om vorm aan het leven te geven, gaven hem iets kinderlijks, net als zijn dagdromen waarin hij het jeugdtrauma van een liefdeloze moeder probeerde te compenseren met de liefde van een jongere vrouw. Alsof hij steeds in het midden balanceerde, tussen jeugd en dood, en verlamd is in de positie van een passieve, vrijgezelle man van middelbare leeftijd die alleen kan dromen en nooit durft te doen. Mooiste zin: ‘Het is alsof de dood zijn bivak al in mij heeft opgeslagen.’
Ik las dit boek als: Auteur
Lees dit boek vooral als: Je van droge humor en tragikomische situaties houdt.
Naam: Michael Kaptein